Kees de Kort4 dec '13 14:25Aangepast op 4 dec '13 16:50

Column Kees de Kort | Armoede neemt toe en Abe is blij

Auteur: Kees de Kort

Een Maastrichts onderzoeksbureau kwam tot de pijnlijke conclusie dat er de komende jaren vrijwel geen extra banen bij zullen komen. Een groot probleem voor jongeren die zich melden op de arbeidsmarkt, vindt BNR's Kees de Kort. En een haperende arbeidsmarkt is op geen enkele manier in verband te brengen met een herstelverhaal.

Kees de Kort
Kees de Kort

Ook de emerging markets staan wat onder druk, constateerde Unilever-baas Pauil Polman dinsdag. Sterker: Polman verwacht dat dat voorlopig wel zo zal blijven, legt Kees de Kort uit. "De emerging markets moeten ook hervormen en herstructureren. Hij zegt dat dat nog wel een tijdje gaat duren, en daarom verwacht hij langere tijd lage groeicijfers uit de emerging markets. Hij zegt dat er nog veel dingen moeten gebeuren om er een goed verhaal van te maken."

De Japanse premier Shinzō Abe staat intussen te juichen bij de oplopende inflatie, denkt De Kort. Probleem: de loonontwikkeling blijft ernstig achter. Gevolg: "De inflatie stijgt, maar de lonen stijgen niet, dus de gemiddelde Japanner gaat er gewoon 1,5 à 2 procent per jaar op achteruit. En dan komt de btw-verhoging er nog aan. De armoede neemt toe en Abe is blij."

Gerelateerde artikelen