Column Kees de Kort | Beetje bewegen rond de nullijn
Gisteren werd bekend dat de federale rechter het faillissement van Detroit geaccepteerd heeft. En nu begint het grote spel, zegt BNR's Kees de Kort: "Ze gaan een groot gedeelte van het geleende geld niet terugbetalen, pensioengerechtigden gaan niet krijgen wat ze is beloofd. En dan praat je niet over -3 of -4 procent, dat kan wel eens -30 of -40 procent worden."
In de eurozone lukt het je hooguit nog met een vergrootglas om wat groei te vinden in de economie van de eurozone, zegt Kees de Kort. En met de detailhandelsverkopen is het al niet veel beter gesteld. "Duitsland springt er keer op keer uit in positieve zin, ook bij de inkoopmanagerscijfers, Frankrijk springt eruit in negatieve zin. Het beeld van herstel in het tweede kwartaal is totaal afgezwakt; in het derde kwartaal stagneert het en ik zie het in het vierde kwartaal echt niet beter worden. Terugkomend op het groeiverhaal: dat was volledig te danken aan voorraadvorming."
Opmerkelijk is de gunstige ontwikkeling van de Engelse macrocijfers. En dat terwijl de loonontwikkeling een stuk slechter is dan de inflatie. Kees de Kort heeft wel een verklaring. "De Engelse bevolking lijdt koopkrachtverlies. Het is de industrie die het in Engeland wel redelijk doet. Hoe dat kan? De Engelsen zijn op vrij grote schaal aan het ontsparen en aan het besteden. Dat is positief voor de groei, maar het blijft een bananenrepubliek. Ze gooien er heel veel geld tegenaan, maar die fundamenteel onevenwichtige Engelse economie, die blijft onveranderd."