Kees de Kort30 okt '12 16:10Aangepast op 31 okt '12 08:31

Column Kees de Kort | De salamitactiek van Nederlandse politici

Auteur: Kees de Kort

Kees de Kort ziet positieve punten in het regeerakkoord. "De grote partijen zijn het er over eens dat de gouden tijden voorbij zijn. Er moet wat gebeuren. Tandenknarsen en samengeknepen billen, maar ze zijn bereid wat te doen."

Kees de Kort
Kees de Kort

Toch zijn de maatregelen te voorzichtig, zegt De Kort. "Het is weer een beetje rommelen in de marge. Ze erkennen de problemen en zien dat er iets moet gebeuren. Maar dan blijft het toch bij het knopje draaien naar 5.4 in plaats van 5.6. Een knopje op 3.2 in plaats van 3.4."

"Op een of andere manier is bij de Nederlandse politici het idee ontstaan dat het Nederlandse publiek niet tegen slecht nieuws kan. En mijn stelling is dat het publiek wel tegen slecht nieuws kan. Men vindt het niet leuk maar in je privéleven word je wel vaker geconfronteerd met slecht nieuws."

"Mensen worden ontslagen en mensen gaan dood. En iedere keer opnieuw reageert de grote bulk van Nederland op dezelfde manier. Ze vloeken misschien een keer hard, ze schoppen de hond en daarna gaan ze een oplossing bedenken voor het slechte nieuws. En politici lopen er maar een beetje omheen met de salamitactiek. Een heel klein schijfje, een heel klein beetje en langzamerhand  brengen we de zaak in beweging. Dat is niet nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen