Kees de Kort28 nov '12 13:03

Column Kees de Kort | Geld uitgeven is ander verhaal

Auteur: BNR Webredactie

Het consumentenvertrouwen in de VS is sinds 2008 niet zo hoog geweest als nu. Maar Kees de Kort staat nog niet te springen: "Je kan wel enthousiast zijn, maar heb je ook geld om te besteden?"

Kees de Kort
Kees de Kort

De ontwikkeling van de huizenprijzen is een vrij belangrijke variabele voor hoe mensen ze zich voelen, zegt Kees de Kort. "Die Amerikaanse huizenmarkt is het dal wel gepasseerd, er zit wel weer een beetje beweging in. Dat is voor het sentiment van het publiek een belangrijke factor. Als de huizenprijs niet meer daalt, maar een beetje stijgt en de vooruitzichten weer wat positiever worden, dan is er reden genoeg om weer enthousiast te worden."

Banen en inkomens
Maar de grote vraag is, zegt De Kort: "Je kan wel enthousiast zijn, maar heb je ook geld om te besteden? Dat is een heel ander verhaal. De arbeidsmarkt en loonontwikkeling zijn twee ontwikkelingen die op dit moment een heel stuk minder prettig zijn."

Hij vat samen: "Dus je voelt je beter omdat er minder problemen zijn, maar uitgeven is een ander verhaal. Banen en inkomens ontwikkelen zich heel langzaam."

Gerelateerde artikelen