Kees de Kort4 sep '12 13:28

Column Kees de Kort | Extreem lullig

Auteur: Kees de Kort

De president van de Duitse Bundesbank staat helemaal alleen in zijn verzet tegen de ECB die staatsobligaties van Zuid-Europese landen wil opkopen. Dat idee is van een 'extreme lulligheid', vindt BNR's Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

De Kort legt uit: "Het idee van het kopen van de obligaties van Italië en Spanje is dat de rente daar omlaag gaat en dat de problemen dan kleiner worden. Maar als een lage rente de oplossing is voor alle problemen, zou het in Japan fantastisch goed moeten gaan, want daar is de rente 1 procent. En dan zouden de huizenprijzen in de VS als gekken moeten stijgen. Want het is de laagste hypotheekrente in een generatie."

Geld
Toch gaat het helemaal niet goed, constateert hij. "Dat komt doordat een lage rente maar 1 factor, en niet eens een heel belangrijke, in het hele economische procesn is. Wat gebeurt er met de arbeidsmarkt? Wat gebeurt er met de huizenmarkt? Wat gebeurt er met het vertrouwen van het publiek in bedrijven? Dat zijn veel belangrijkere factoren dan de prijs van het geld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen