Kees de Kort21 mrt '11 13:08Aangepast op 21 mrt '11 22:05

T-Mobile, Japan en de wereldeconomie

Auteur: Thijs Baas

Deutsche Telecom stapte tien jaar geleden uitbundig in Amerikaanse markt met T-Mobile. Onze columnist Kees de Kort ziet de overname door AT&T bepaald niet als een teken van herstel van de wereldeconomie.

Nu de resultaten al met al tegen blijken te vallen en op korte termijn forse investeren nodig zijn, gooit het bedrijf de handdoek in de ring. AT&T lijkt daarvan nu te profiteren, al moet de mededingingsautoriteit zich nog over buigen over de overname.
Overigens is deze megadeal volgens Kees de Kort geenszins een indicatie voor een herstel van de wereldeconomie. Het gaat nou eenmaal om twee megabedrijven met enorm veel klanten, waardoor een overnamebedrag van 27 miljard dollar allerminst exorbitant is.
Japan en Midden-Oosten
Een Wereldbankrapport verwacht geen verdere vertraging van de Japanse economie. Kees de Kort voorziet hooguit enige stagnatie door de enorme bedragen die gemoeid zijn bij de wederopbouw, maar een echte vertraging van de wereldeconomie valt volgens hem niet te verwachten.
Uiteindelijk is het persoonlijk leed van de slachtoffers en nabestaanden veel groter dan het kleine minnetje voor de Japanse en de wereldeconomie. Ook het Midden-Oosten is in principe van ondergeschikt belang voor de wereldeconomie, behoudens de olieprijzen. Daarnaast kan de huidige nervositeit zijn weerslag hebben op de beursstemmingen en kan de ramp in de Japanse kerncentrale de vraag naar andere energiebronnen beïnvloeden.
(Centrale) banken
De steun van minister van Financiën Jan Kees de Jager voor de nonimatie van Nout Wellink als president van de Europese Centrale Bank vindt Kees de Kort onbegrijpelijken de bonusdiscussie van de afgelopen dagen laat zien dat de banken niets geleerd hebben.
"Ze komen overal mee weg, dus leren ze niks. Iedere keer opnieuw laten de verantwoordelijke autoriteiten zich gijzelen door financiële mannetjes, die nog altijd onevenredig veel invloed hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen