Kees de Kort5 mrt '12 13:45

Column Kees de Kort | Manipuleren tot je een ons weegt

Auteur: Kees de Kort

In China worden groeicijfers verwacht van 7,5 procent. Dat klinkt heel mooi maar voor Chinese begrippen is dat niet zo hoog. Maar Kees de Kort denkt dat zelfs die 7,5 procent onhaalbaar is voor de Chinezen.

"Dat gaan we natuurlijk niet halen. Want in China manipuleren ze cijfers tot ze een ons wegen. Het getal zal er uiteindelijk wel weer uitkomen maar de geloofwaardigheid ervan is nul. Want de Chinezen hebben genoeg problemen in eigen land. Zoveel problemen dat ik me niet kan bedenken waar die 7,5 procent vandaan moet komen. Het gaat niet lukken."

"Maar ze verwachten nog iets dat nog ongeloofwaardiger is. Ze willen een inflatie van 4,5 procent. We hebben twee tot drie weken geleerd dat de minimumlonen in China met 15 procent omhoog gaan. Dus de inflatie zou een procent of vijf zijn en de minimumlonen plus 15. Denken wij echt dat de Chinese werkgevers zo blij zijn dat ze tegen die Chinezen die in fabrieken werken, zeggen; ach 5 procent inflatie, wij geven jullie 15 procent meer salaris? De groei gaat niet op 7,5 procent uitkomen en de inflatie is nu al veel hoger dan 4,5 procent en die gaan ze ook niet meer omlaag krijgen.

Gerelateerde artikelen