Kees de Kort7 jun '16 13:18

Ouderen meer de dupe, jongeren niks geleerd

Auteur: Kees de Kort

Het gaat allemaal goed in Nederland, maar als ouder merk je daar verdomd weinig van, zegt macro-econoom Kees de Kort. Volgens uitzendorganisatie USG People moeten ouderen zelfs loon inleveren als ze willen blijven werken.

'Als de prijs omlaag gaat, ontstaat er meer vraag. Dus het is volstrekt voorspelbaar dat je kansen op werk groter worden als het salaris omlaag gaat', zegt De Kort. 'Maar deze mensen zijn er aan gewend dat het wel goed gaat. En echte salaristegenslagen zijn ze niet gewend.' En het gaat dan ook nog eens om zo'n 20 à 30 procent. 'Voor ouderen weer een klein teken dat allemaal zo'n vaart niet loopt. Het gaat moeilijker dan het ging. Het hele herstelverhaal is voor hele grote groepen totaal niet aan de orde', besluit De Kort.

Maar niet alleen bij de ouderen is het mis. Bij de jongere generatie gaat het ook alweer mis, vooral op het gebied van nieuwe hypotheken. 'Blijkbaar is er een hele nieuwe generatie mensen die heel erg snel slaaf van de banken wil worden. Want: "De banken werken niet mee om mij een hypotheek te geven, hoe kan ik nou mijn droomhuis kopen?"'. De Kort heeft een ferm oordeel voor deze nieuwe generatie: 'Sukkels!'. Blijkbaar is er weinig geleerd van de enorme risico's die in 2008 zijn genomen.

Gerelateerde artikelen