Eerste tekentje van verzet
Tot ieders verrassing verlaagde de Bank of England de rente gisteren niet, terwijl de financiële markten dat wel hadden gewild. Dat zie je niet vaak meer, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort.
De Bank of England (BoE) liet gisteren de rente onveranderd na zijn eerste beleidsvergadering sinds het Brexit-referendum. Het besluit kwam als een verrassing, want veel economen hadden op een verlaging gerekend. Gouverneur Mark Carney van de BoE wil afwachten hoe de economie zich ontwikkelt. Hij gaf aan dat er waarschijnlijk binnen drie weken alsnog nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen worden aangekondigd, zodra is ingeschat welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft.
Bij zinnen gekomen
'Ze zijn een week of twee geleden begonnen met een paar paniekmaatregelen: de belastingtarieven voor bedrijven gingen omlaag en de banken mochten meer doen, maar nu zijn ze een beetje bij zinnen gekomen', analyseert Kees de Kort.
Opmerkelijk, vindt hij. 'Het komt niet vaak meer voor dat centrale banken als het ware niet meer doen wat de financiële markten willen.' De financiële markten waren er al van uitgegaan dat de rente verlaagd zou worden, maar de BoE doet het gewoon niet. Een eerste tekentje van verzet, denkt De Kort. 'Dat is alweer een tijdje geleden, hoor, dat er iets gebeurd is dat de financiële markten niet wilden. Want de monetaire autoriteiten zijn toch een beetje de slaafjes van de financiële markten geworden.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..