Trump en de wet uit 1933
Het draait vandaag vooral om Amerika. Zo zijn er cijfers van de huizenmarkt die nog steeds niet goed zijn. En is er de Republikeinse conventie in Cleveland.
Met de rente op een all time low en de minimale werkloosheid, wil het toch niet lukken met de huizenmarkt. 'Dat heeft er alles mee te maken dat die huizenmarkt gescheiden is. Aan de bovenkant gaat het allemaal fantastisch. De bovenkant van de Amerikaanse samenleving kunnen huizen kopen. De gróte onderkant komt niet in de buurt van een eigen huis', zegt macro-econoom Kees de Kort.
Trump
Dan is er natuurlijk de Republikeinse conventie, waar - waarschijnlijk - Donald Trump zal worden gekozen als Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen. Daar heeft Trump een opvallend voorstel gedaan. De Glass-Steagall Act stamt uit 1933 en zorgt er voor dat de financiële wereld wordt gescheiden in twee delen: de banken voor kredieten, sparen en hypotheken. En de investeringsbanken. De wet zorgt er voor dat commerciële banken beperkingen kregen op het gebied van effectenactiviteiten. In 1999 is de wet door president Clinton opgeheven.
Nu is het voorstel van Trump om de wet weer opnieuw in te voeren. 'Om weer een scheiding te maken tussen investeringsbanken, die alles mogen doen wat God verboden heeft maar niet gered worden. En de traditionele banken met sparen, krediet en hypotheken, waar het allemaal rustig en kalm gaat. Dat is het idee. Het is een goed idee, alleen een beetje raar dat het van de Republikeinen af komt.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..