In Engeland zijn veel mensen nerveus aan het worden
Nu premier May heeft aangekondigd een keiharde Brexit te willen, worden er veel mensen nerveus in Engeland, zegt BNR’s macro-econoom Kees de Kort.
Want De Kort denkt dat de Europeanen de poot stijf gaan houden in de onderhandelingen met de Britten over de handelsbetrekkingen na de Brexit. 'Iedereen gaat zich nu positioneren voor de langere termijn, en overwegen of ze de balletjes niet van Engeland naar Europa moeten verhangen.'
Minder beursnoteringen, meer ongelijkheid
Steeds meer bedrijven in de VS weten op een andere manier aan geld te komen dan via de beurs. 'Er zijn duizenden minder beursnoteringen dan tijdens het hoogtepunt in 1997', zegt De Kort. Dat komt door fusies en overnamen, door een vermindering van het aantal beursgangen, maar vooral doordat beloftevolle bedrijven via private equity of andere vormen van investeringsrondes aan geld komen.
Op macro-economisch niveau maakt dat niets uit, zegt De Kort, maar voor de vermogensongelijkheid in de VS is het niet goed. 'Waar je vroeger als gewone Amerikaan kon investeren in beloftevolle bedrijven, is dat nu alleen weggelegd voor rijke investeerders. Zij krijgen dus steeds meer toegang, waardoor de ongelijkheid groter wordt.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..