Dit gaat niet goed eindigen voor de Engelsen
Het hoge woord is eruit: de Britse premier May moet eerst onderhandelen met het eigen parlement voordat de Brexit-onderhandelingen in gang gezet mogen worden. Sjéééézus, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort.
'Hoe je het ook draait of keert, dat hele Brexitverhaal is van een duizelingwekkende gecompliceerdheid en dit wordt ook alleen maar gecompliceerder', zegt De Kort. Om maar wat te noemen: mag het parlement straks ook voorwaarden stellen aan de uittreding?
Wie gaat er dwars liggen?
Het zou ook zomaar kunnen dat het parlement dwars gaat liggen, denkt De Kort. 'In de Britse bevolking was een hele nauwe meerderheid vóór de Brexit, in het parlement precies het tegenovergestelde. Daar kan nog meer gedoe over ontstaan. May heeft al aangekondigd dat ze, nu ze nog lid is van de EU en gaat onderhandelen met de EU, ze óók al gaat onderhandelen met andere landen over nieuwe handelsakkoorden buiten de EU. Dat mag allemaal niet volgens de EU. Dat komt de sfeer niet ten goede.'
Onderhandelen op onzekere voet
'Zolang je niet weet wat er uit de EU-onderhandelingen komt, weet je ook niet wat je moet zeggen tegen je nieuwe partners. Het klinkt wel aardig, maar je moet vanuit een volledig onzekere situatie onderhandelen met andere partijen. Dat heeft natuurlijk weinig zin. Het is zo gecompliceerd, er grijpen zoveel dingen in elkaar. Dit wordt een grote chaos en gaat niet goed eindigen voor de Engelsen.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..