Kramp
De renteverhoging in Amerika, gisteravond, kwam niet als een verrassing. Maar gelet op de stand van de economie was er eigenlijk helemaal geen reden om de rente te verhogen, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort.
'Waarom wordt de rente verhoogd? De economische groei doet helemaal niks en de inflatie is ook heel erg laag. Op basis daarvan zou de rente eerder verlaagd moeten worden dan verhoogd, want die groei gaat de verkeerde kant op', zegt Kees de Kort.
De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zit volgens hem in een spagaat. 'De Fed weet: elke rentebeweging moet je heel erg lang van tevoren gaan communiceren', zegt De Kort. 'De financiële markten mogen nooit, nooit, nooit verrast worden.' Daarom zijn de renteverhogingen al lang van tevoren aangekondigd. 'Het is beloofd, dus nu moet het gebeuren. Als de Fed het niet zou doen, dan zijn ze ongeloofwaardig.'
De Kort concludeert: 'We zitten in een soort kramp: we hebben het beloofd, we gaan het doen, maar het is niet nodig.' De centrale banken maken zich weliswaar op papier druk over de economie en de inflatie, maar in de praktijk draait het alleen maar om die financiële markten. 'Tegen iedere prijs moeten die financiële markten te vriend worden gehouden.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..