Kees de Kort6 jul '17 12:46

Pas op, te weinig Japanse baby's

Auteur: Kees de Kort

BNR-macro-econoom Kees de Kort vindt het niet écht nieuws, maar toch een belangrijke economische indicator: in Japan worden te weinig baby's gemaakt.

In Japan sterven meer mensen dan dat er bij komen. In de beleving van De Kort is het vertrouwen dat de jonge Japanners in de toekomst moeten hebben er niet meer. 'Dus worden de problemen in Japan alleen maar groter, want de vergrijzing neemt toe. Wie gaat er voor die mensen zorgen? Dit soort nieuws is een hele slechte indicatie voor de economische toekomst.'

De staat van de wereldeconomie volgens het IMF

Over die economische toekomst gesproken: het Internationaal Monetair Fonds bracht een rapport uit over de staat van de wereldeconomie. Hoewel dat gestaag beter gaat, spreken we volgens De Kort nog altijd over tiendes van procenten beter en zeker geen hele procenten. De wereldleiders die deelnemen aan de G20-top in Hamburg vandaag kunnen lering trekken uit het rapport en er rekening mee houden in hun gesprekken, zegt De Kort.

Volgens het IMF gaat het wel wat beter maar zijn er mondiaal nog steeds drie groepen kwetsbaar, las De Kort. 'Bedrijven in opkomende markten zijn volledig uit de hand gelopen, de banken in eurozone en China blijft pijnpunt. Daar komt de beleidsonzekerheid van de VS en consequenties daarvan bij.' Het IMF waarschuwt daarbij voor langetermijnproblemen zoals arbeidsproductiviteit en vergrijzing.

De nadelen van pijnpunten aanpakken

Nu het met de economie wel aardig gaat, raadt het IMF aan om die pijnpunten aan te pakken om de economie een duwtje in de rug te geven. Maar, zegt De Kort, de geschiedenis heeft geleerd dat het niet meevalt. 'Het aanpakken van problemen gaat altijd ten koste van gevestigde belangen.'

Gerelateerde artikelen