Het Grote Raadsel
Op veel plekken in de wereld is dit Het Grote Raadsel Waar Economen Zich Over Buigen: waarom stijgen de lonen niet terwijl er minimale werkloosheid is? BNR-macro-econoom Kees de Kort weet het ook (nog) niet.
Japan en Duitsland hebben bijvoorbeeld minimale werkloosheid, maar ook daar stijgen de lonen niet. Met de Amerikaanse economie lijkt het beter te gaan nu de Amerikaanse werkgevers het werven van nieuwe werknemers flink hebben opgevoerd. Maar met de loonontwikkeling schiet het ook daar niet op. Zo steeg het aantal banen, maar de banen zelf stelden niet zoveel voor: hospitality en burgers flippen. ‘Maar goed, een baan is beter dan geen baan.’ Daar komt bij dat veel ouderen ingezet worden, dus opgeteld maakt De Kort weer aantekeningen.
Japan sukkelt door
In Japan sukkelt het door. 'Volgens de allerlaatste cijfers stijgen de lonen een heel klein beetje. Gelukkig is de inflatie heel laag, dus stijgt de koopkracht voor het eerst in een jaar met een tiende.' Dus ook in Japan vraagt men zich volgens De Kort af: 'Hoe komt het toch dat er met een minimale werkloosheid niet meer betaald hoeft te worden?'
Ook de wereldeconomie krijgt van De Kort nog geen voldoende op het rapport. De afgelopen weken kwamen cijfers van inkoopmanagers uit de dienstverlenende industrie naar buiten. 'Maar als je die cijfers van april met juni vergelijkt moet je echt een vergrootglas gebruiken om te zien dat het opgeteld beter gaat.'

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..