Kees de Kort in 2017
Hoeveel plusjes en minnetjes zag BNR-macro-econoom Kees de Kort dit jaar? Wat vond hij totale onzin en wat bleek één grote duffe economische ellende? Dit zijn zijn best beluisterde bijdrages.
1. Eigen huis kun je vergeten
Hoewel het macro-economisch al een jaar of drie behoorlijk voor de wind gaat, voorzien DNB en CPB dat er op enig moment toch een verstoring in het plaatje zal komen. Het kan niet eeuwig duren die euforie, vertaalt macro-econoom Kees de Kort de zuinige vooruitzichten van centrale bank en planbureau.
2. China: een tikkende tijdbom
Er zijn grote zorgen over de explosie van aanstaande schulden in China. Ook BNR’s macro-econoom Kees de Kort voelt het aankomen: 'Het probleem in China wordt alleen maar groter en de druk om de zaak onder controle te krijgen neemt alleen maar toe. Het is een tikkende tijdbom, honderd procent zeker.'
3. Brexit is een totale mislukking
De Brexit, precies een jaar geleden, is volgens BNR's macro-econoom Kees de Kort uitgelopen op een volledige en totale mislukking.
4. We staan er slechter voor dan 10 jaar geleden
Tien jaar geleden was het begin van de kredietcrisis. Hebben we ervan geleerd? Volgens macro-econoom Kees de Kort niet. Sterker nog: het kan elk moment weer misgaan, meent hij.
5. Het ene schandaal na het andere
Vooral de Duitsers zijn niet blij met de redding van twee Italiaanse banken, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort. Als rijkste land, waar het meestal toch wel goed gaat, wordt Duitsland altijd al geacht bij te springen, en dat mag wel eens wat minder vanzelfsprekend worden...
6. Het Grote Raadsel voor de komende tijd
De cijfers van de inkoopmanagers laten vreemde zaken zien, zegt BNR’s marco-econoom Kees de Kort. 'Ik begin steeds meer te twijfelen over die groeicijfers van de emerging markets.'
7. Kan iemand Kees vertellen wat de Russen gedaan hebben?
De Verenigde Staten willen sancties opleggen aan China, maar ook aan Rusland. Alleen vraagt BNR-macro-econoom Kees de Kort zich af waar al die sancties op gebaseerd zijn. Oh ja, en met de wereldeconomie gaat het ook nog steeds niet lekker.
8. Real life implosion van May
Zodra een 'gezagsgetrouwe kwaliteitskrant' als The Financial Times het gezag van de Engelse premier begint te ondermijnen, is de chaos in het land volgens BNR-macro-econoom Kees de Kort niet meer te overzien.
9. Die Britten gaan er nog heel veel spijt van krijgen
Nu in het Verenigd Koninkrijk de gedroomde monsterzege van May wel eens heel schraal zou kunnen uitpakken, lijkt een coalitie-regering steeds dichterbij te komen, zegt macro-econoom Kees de Kort. En dat terwijl de Britten al zo in verlegenheid zijn geraakt door de gevolgen van de Brexit.
10. Van de inkoopmanagers zal het niet komen
De grote wereldeconomische modellen gaan ervan uit dat de groei uit de emerging markets moet komen, maar volgens macro-econoom Kees de Kort kunnen we dat wel vergeten.