Kustaw Bessems17 mrt '16 00:54

Column Kustaw Bessems | Haha, die Trump

Auteur: Kustaw Bessems

Er zijn minstens twee Nederlandse reacties op de Amerikaanse presidentsverkiezingen die ik moeilijk kan invoelen. De ene is: waarom zouden we er zo veel aandacht aan besteden? Je kunt er toch niet voor stemmen? Nuffig voeg je daar dan aantoe dat verkiezingen in Duitse deelstaten meer consequenties voor ons hebben.

De andere reactie is die waarbij met glimmende oogjes wordt gekeken naar het spektakel van de politieke show. De rituelen in dorpjes waar stemmen als eerste worden geteld, de confetti, de ballonnen, de tv-debatten. De opkomst van Donald Trump en de pogingen die te stuiten zijn dan niet meer dan een voorlopige apotheose van geboden amusement.

Maar ik acht de kans klein dat een Duitse deelstaat de komende jaren een illegale, op leugens gefundeerde oorlog in een instabiel Midden-Oosters land begint en zo de hele wereld ontwricht. Dat is wel wat George W. Bush heeft gedaan, als president van dat land waar we te veel aandacht aan besteden.

Zo had een Duitse deelstaat ook weinig kunnen uithalen in Syrië, maar was het van Barack Obama een bewuste beslissing om daar niet in te grijpen.

Als u vindt dat we niets te maken hebben met IS of met de vluchtelingenstroom, nee dan hebben we ook met deze verkiezingen niets te maken. Uw leven is dan in elk geval ontspannen.

Al net zo relaxed zijn degenen die kunnen grinniken om malle Donald Trump en de domme Amerikanen die op hem stemmen. Maar Trump is niet grappig. Deze verkiezingen zijn niet vermakelijk. Trump liegt meer dan elke andere politicus in de democratische wereld. Hij cultiveert complottheorieën, verheerlijkt geweld tegen andersdenkenden en moedigt daar ook toe aan. Hij stookt op tegen elke etnische of religieuze groep als dat hem verder helpt. Hij wisselt zo makkelijk van standpunt als een ander van jas. Hij lijkt psychisch gestoord.

Trump kan straks de wereld - waarin verhoudingen toch al op scherp staan - nog onveiliger voor ons maken. Of ons de Amerikaanse bescherming onthouden waarvan wij nog altijd afhankelijk zijn als we die eens nodig hebben.

De Washington Post roept Republikeinen nu op om Trump met hulp van procedures op de partijconventie te stoppen, ook als hij de meeste stemmen heeft. Omdat hij een bedreiging vormt voor de democratie. Dat laatste mag waar zijn, de vraag is wat dan soms woedende, soms ronduit hysterische volgelingen doen. Trump zelf weet het antwoord: hij verwacht rellen. Vermoedelijk terecht. En in Amerika gaan rellen met wapengeweld gepaard.

Trump zal gelukkig niet van de democratische kandidaat Hillary Clinton winnen, zeggen cijfers en voorspellingen. Maar volgens cijfers en voorspellingen was hij al talloze malen uitgerangeerd geweest. Hij heeft tot nu toe alle verwachtingen getart.

Je kunt je aan deze ontwikkeling onttrekken. Of erom lachen. Of je kunt identificeren waar gevaar dreigt en je er zo goed als dat gaat op voorbereiden. Het dreigt in de Verenigde Staten. En Nederland en Europa moeten daar serieus rekening mee houden.

Gerelateerde artikelen