Kustaw Bessems31 mrt '16 06:24

Column Kustaw Bessems | Stel je deze vraag, Ard van der Steur

Auteur: Kustaw Bessems

Gisteren hoorde ik je zeggen dat je niet van plan bent af te treden omdat je denkt dat niemand daar nu bij is gebaat. Laat ik niet voor anderen spreken, maar ik zou daar in elk geval wel bij gebaat zijn.

Ik bedoel dat niet flauw. Ik denk gewoon echt dat je deze positie niet aan kunt. En zo’n vreselijke diskwalificatie is dat niet eens. Je hebt waarschijnlijk een van de moeilijkste banen in Nederland. Een waarin weinigen zich zouden kunnen handhaven en jij behoort daar niet toe. Zoals veruit de meesten van ons.

Ik maak me zorgen. Je was van de week niet in staat om de meest basale informatie te geven over de Nederlandse betrokkenheid bij de opsporing - of liever gezegd het gebrek daaraan - van mannen die uiteindelijk de aanslagen in Brussel zouden plegen. En wat je wel zei, daar zat een grote fout in. Uit je hele beantwoording van Kamervragen sprak dat je niet alles op alles had gezet om na te gaan wat er was gebeurd en de nodige maatregelen te nemen, je was bezig geweest met angstig indekken.

En dat vind ik doodeng. De terroristische dreiging is groot, de maatschappelijke gevolgen ernstig en dan wil iedereen toch dat op jouw plek iemand zit die op zo’n moment puur daarop is gericht? Jij lijkt vooral te willen voorkomen dat je ergens op kan worden gepakt. Omdat dat je na een reeks eerdere missers van je ministerie, je voorganger en jouzelf wel eens de kop zou kunnen kosten.

Niet alleen terrorisme dreigt. Er zijn gewelddadige acties tegen immigranten. Er staat een belangrijk politicus terecht. De oprichting van de nationale politie is ontspoord. Er heerst een aantoonbare doofpotcultuur op je departement. Er staat spanning op Nederland. Het is niet de vraag of zich hier binnenkort een grote crisis voordoet maar welke en wanneer. Als het zo ver is, moet de minister de boel onder controle hebben, evenwicht vinden tussen rechtsstaat en beveiliging, precies zijn en helder in het hoofd.

Vraag jezelf nu af of jij dat zult zijn.

En houd er rekening mee dat de huidige minister-president er geen is om op terug te vallen. Je moet toch zelf ook zien hoe hij in zo’n debat alle moeilijke zaken veel te gretig naar jou doorschuift?

Hij is er ook mede voor verantwoordelijk dat je er zit. Hij koos je niet vanwege aantoonbare kwalificaties - die had je nauwelijks - maar om je zogenaamde politieke profiel en behendigheid. Ik ben bang dat we daar straks allemaal een hoge prijs voor betalen. Zeg jij hem dan nu dat hij iemand moet aantrekken die hij niet kiest uit vermeend partijbelang, maar die hij een juridisch-bestuurlijke reus acht.

Ik heb vaker over je gesproken. Dat was dan hard en sarcastisch en misschien is dat niet goed. Wat daar steeds achter schuil ging, is deze zorg.

Gerelateerde artikelen