Kustaw Bessems8 okt '15 08:10

Column Kustaw Bessems | Een lastig gesprek

Auteur: Kustaw Bessems

Het is toch ongelofelijk dat zo’n Mark Rutte gewoon doorgaat met z’n Amerikareisje alsof er niets aan de hand is? Voor een bezoek aan, of all things, de Coca Cola-fabriek. Terwijl hij nodig is. En als hij dan eindelijk klaar is in de Verenigde Staten, weet hij dan wat hem te doen staat? Nee hoor. Ja, hij stapt wel op het vliegtuig, maar hij gaat gewoon terug naar Nederland. Terwijl hij natuurlijk naar Riyad moet.

(Kustaw Bessems)

Riyad?

Jazeker, naar de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Rutte heeft daar namelijk een lastig gesprek te voeren. Dat komt voor u misschien een beetje uit de lucht vallen maar voor Mark Rutte niet hoor.

Kijk, Nederland is een enthousiaste handelspartner van Saoedi-Arabië. Het gaat heus niet slecht - neem die 36 miljoen aan wapens die de Saoediërs van Nederlandse exporteurs afnamen - maar vergeleken bij anderen blijven we wat achter. Daarom kreeg minister Koenders van Buitenlandse Zaken in januari ook koning Willem-Alexander mee naar de begrafenis van diens Saoedische concullega. Je wordt daar toch net wat serieuzer genomen als een erfopvolger in levenden lijve komt bewijzen dat Nederland heus ook nog wel een ondemocratisch elementje in ere heeft gehouden.

Er kwam kritiek op die hoge afvaardiging, vanwege de Saoedische mensenrechtenschendingen, maar Rutte had een waterdichte reactie: ’Door de relatie te onderhouden wordt ook de mogelijkheid geboden soms lastige gesprekken te voeren, zoals een mensenrechtendialoog.’

Toen ik dat hoorde, was ik helemaal gerustgesteld.

Maar nu ben ik toch een beetje in de war. Want waar blijft dat lastige gesprek? In Saoedi-Arabië zit al drie jaar Ali al-Nimr vast. Twintig jaar oud. Zijn misdaad? Hij had gedemonstreerd. Voor een klein dingetje dat we ook wel vrijheid van meningsuiting noemen. Dat mocht niet. Ali werd net als vele anderen opgepakt. Zonder eerlijk proces is hij ter dood veroordeeld. Het is nu alleen nog even wachten hoe dat gaat gebeuren: onthoofding, kruisiging of toch maar allebei. Alles hangt af van hoe koning Salman z’n pet staat, de huidige vakgenoot van Willem-Alexander.

Tuurlijk, de Saoediërs jagen er veel over de kling, je kunt niet elke keer een mensenrechtendialoog optuigen. Maar Ali, een geweldloze activist die op het punt staat te worden vermoord. Of een tweede jonge activist van wie sinds gisteren wordt gezegd dat ook zíjn hoofd eraf gaat. Als dat gesprek niet over hen gaat, over wie dan wel?

Dus hop, terug het vliegtuig in en naar het Midden-Oosten, minister-president. Zeg voor een keer in uw leven iets met betekenis. Iets met risico. Spreekt u zich hard en onverbiddelijk uit over de moordplannen. Bied de Saoediërs ook een oplossing. Zeg dat als daar dan echt geen plaats is voor jongeren die van vrijheid houden, dat die desnoods hier mogen komen wonen. Dat er nog wel een bedje voor ze is in het vakantiepark van Hennie van der Most. Dat ze welkom zijn in het land van Oranje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen