Kustaw Bessems29 okt '15 07:54Aangepast op 29 okt '15 08:24

Column Kustaw Bessems | Als een politicus geen nee zegt

Auteur: Kustaw Bessems

Het ging wat onopgemerkt voorbij maar dit is de week waarin iets in de politiek gebeurde dat bepalend kan zijn voor de nabije toekomst van Nederland. VVD en CDA achten het mogelijk dat zij weer gaan samenwerken met de PVV.

Dat druist in tegen het heersende beeld. De PVV staat hoog in peilingen, maar algemeen wordt aangenomen, zelf deed ik dat ook, dat een stem op de PVV niet kan leiden tot directe invloed, omdat de beweging geen regeringscoalitie zal kunnen vormen. EenVandaag vroeg partijen hier nog eens naar.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei geen partij uit te sluiten, ook de PVV niet. Alleen voegde hij toe: ’Wij hebben al eerder aangegeven dat sinds de uitspraak van de heer Wilders rond minder minder, wij met een partij die dat soort uitgangspunten hanteert niet gaan samenwerken. Het staat hem vrij dat terug te nemen, dat heeft hij tot op heden niet gedaan.’

Volgens Binnenhofnormen is dit geen nieuws. De VVD handhaaft immers een standpunt. Maar in de echte wereld is het dat wel. Dit betekent dat bij alles wat de PVV de afgelopen anderhalf jaar heeft ondernomen - inclusief de opruiing tegen vluchtelingen - niets is dat voor de voormalige liberalen samenwerking in de weg staat. Wilders wordt een elegante entree geboden. Hij zou zijn oproep tot minder Marokkanen in Nederland moeten terugnemen. Dat zal voor hem geen probleem zijn. De vorige keer dat Wilders wilde meeregeren herzag hij binnen een etmaal na de verkiezingen een zogenaamd breekpunt, zijn bezwaren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. En zijn minder-uitspraak heeft hij al vaker geduid als zou die alleen op criminelen met een dubbel paspoort slaan. De VVD is binnen.

Dan Buma van het CDA. Is het mogelijk dat het CDA in de toekomst weer zou samenwerken met de PVV, werd hem gevraagd. Het duidelijkste, meest voor de hand liggende antwoord zou zijn: nee. Maar dat zegt Buma niet. Ook geen ja. En als een politicus op een gesloten vraag geen ja of nee zegt, is het opletten geblazen. Buma zei: ’Ik heb na het weglopen van Geert Wilders na de onderhandelingen in 2012 gezegd dat ik dat niet nog een keer zou doen en dat houd ik staande.’ De verslaggever probeert het nog eens: ’Dus het CDA gaat niet meer samenwerken met de PVV?’ Buma reageert:’ Nou, met een partij die wegloopt als de onderhandelingen moeilijk worden, die een land zo achterlaat, kan het CDA niet nog een keer in zee gaan en dat zal ik ook niet doen.’

Buma noemt dus niet eens de PVV-politiek tegen immigranten, allochtonen en islam. Hij sluit de PVV ook niet uit. Hij wil alleen niet samenwerken met een partij die te snel wegloopt bij onderhandelingen. Wilders zal zich meer moeten committeren dan de vorige keer, dat is alleszins overkomelijk. Ook het CDA is binnen.

Een coalitie van PVV, VVD en CDA is dus mogelijk. Een stem op de PVV is niet per se een weggegooide stem. Dit is een kant die Nederland op kan gaan. Dat sneeuwde onder, terwijl het van fundamenteel belang is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen