Kustaw Bessems22 okt '15 06:31Aangepast op 22 okt '15 08:28

Column Kustaw Bessems | Gekte

Auteur: Kustaw Bessems

Gisteravond keek ik even naar de livestream van een inspraakavond in Steenbergen over de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum.

(Kustaw Bessems)

Van tevoren was een verordening van kracht geworden omdat de politie aanwijzingen had dat de harde kern van Feyenoord de avond zou verstoren. Er kwam geen rel. Wel een optocht met stadionfakkels.

In de sporthal had de Steenbergse politiek zich aan de zijkant van het podium gepositioneerd. Burgemeester Joseph Vos kon niet genoeg benadrukken dat er nog geen officieel verzoek aan de gemeente lag om een azc te plaatsen en dat er ook helemaal nog geen standpunt was ingenomen. Hij werd daarom al uitgejouwd - ’we gaan op vossenjacht’. Hij zou niet de enige zijn. Terwijl een van de insprekers had afgesloten met een groots fuck you-gebaar naar de politici, vroeg een andere tegenstander even later of de asielzoekers zich wel zouden kunnen aanpassen aan onze normen en waarden.

Minuten nadat iemand zei dat hij zijn kinderen niet meer buiten zou laten spelen als er asielzoekers in de buurt woonden, scandeerde een deel van de zaal naar een vrouwelijke voorstander dat daar ’een piemel in moest’.Zoiets overkwam iedereen die het waagde af te wijken van een simpel ‚azc nee’:  uitgescholden worden, inclusief woest dreigende gebaren. De uitgekafferde vrouw zei in zo veel woorden dat anderen het spreekgestoelte uit vrees voor repercussies niet hadden durven beklimmen en dat de vrije meningsuiting dus in het geding was.

Een ingehuurde gespreksleider deed af en toe een halfslachtige poging om het ergste gejoel in te perken. "Laat deze mevrouw even uitpraten, mag dat?" Hij durfde dat niet te zeggen zonder eraan toe te voegen dat hij de zorgen heus wel begreep. Hij was ook vader. Daar zijn we nu. Zelfs een hooligan die zonder enige grond met gezwollen aderen in de nek een ander helemaal de tyfus scheldt, wordt nog invoelend tegemoet getreden in zijn hoedanigheid van bezorgde burger. En dat zo’n avond zonder fysiek geweld verloopt, wordt als een aangename meevaller beleefd.

En die politici zaten daar maar, naast het podium. Als zoutzakken. In plaats van op te komen voor de mensen die werden geïntimideerd. Punt is, er is in Nederland een stroming ontstaan voor wie al dit soort waarnemingen betekenisloos zijn. Een buitencategorie. Die heeft niets te maken met meningsverschillen over asielzoekers, islam, achterstand of gehoord worden. Je kunt over al die dingen heel verschillend denken maar nog wel van één gezamenlijke realiteit deel uitmaken..

Déze stroming bevindt zich in een paranoïde waan, een massapsychose. Alsof elke avond Midden-Oosterse mannen massaal door de straten trekken, rovend, vrouwen en kinderen verkrachtend. Alsof Nederland een dictatuur is. Hallucinaties aangewakkerd door iedereen die er politiek munt uit kan slaan of geld aan kan verdienen in de media. Juist wie sceptisch is over immigratie zou zich moeten verzetten tegen deze gekte. Het is iets gevaarlijks. En je verwaarloost geen burgers als je oog voor dat gevaar hebt. Als je ertegenin gaat. Juist niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen