Kustaw Bessems9 apr '15 06:30

Column Kustaw Bessems | Een beetje context

Auteur: Kustaw Bessems

Ze willen geen haatimams in Nederland. En daarom zullen Geert Wilders en twee andere PVV-Kamerleden vandaag demonstreren in Utrecht tegen een islamitische bijeenkomst waar onder meer een prediker zou spreken die in België is veroordeeld voor marteling bij een zogenaamde duiveluitdrijving.

(Kustaw Bessems)

Wilders zal daarmee vermoedelijk wel in het nieuws komen en dat is goed voor zijn imago, want wie is er nu vóór haatimams en folteraars? Maar het is niet het meest interessante dat deze week over de PVV is te zeggen.

Boeiender is dat gisteren in Frankrijk de leider van het Front National, Marine le Pen, heeft gebroken met haar vader en voorganger Jean Marie. Die had in een interview een nazi-collaborateur en jodenjager verdedigd en samenwerking met Rusland bepleit om het blanke ras te redden. Maar wacht eens even, dochter had toch al lang afstand genomen van vader, moesten we van de Nederlandse bondgenoot Wilders geloven? Nee dus. Le Pen senior is erevoorzitter en europarlementariër en was tot gister kandidaat-lijsttrekker in de Cote d’Azur, al bleef hij van tijd tot tijd antisemitische opmerkingen maken. Daar werkte Wilders dus mee samen.

Boeiender is ook het bezoek dat Wilders eind van de maand brengt aan het Amerikaanse congreslid  Louie Gohmert. Gohmert is anti-homo. Hij wil homo’s uit het leger weren omdat die daar alleen maar aan Griekse massages zullen doen en vergelijkt de mensen die homo’s gelijke rechten willen geven met nazi’s. Wilders liet weten 'diep vereerd’ te zijn door de uitnodiging van Gohmert.

Boeiender zijn ook de Kamervragen van de PVV waarin de partij zich uitspreekt tegen moslims in het leger. Het is verleidelijk om bij de PVV te denken: oh daar heb je ze weer. Maar dat miskent dat er wel degelijk ontwikkeling zit in de standpunten van de partij. In dit geval ging die van 'geen islamitisch geestelijk verzorgers in het leger’ naar 'geen dubbele nationaliteiten’ in het leger’ naar nu dus 'geen moslims in het leger’.

Volgens Haagse logica kun je dit allemaal weinig relevant vinden want de PVV is hoogst waarschijnlijk uitgesloten van toekomstige regeringsdeelname.

Maatschappelijk blijft het de moeite van het waarnemen waard. Naar schatting sympathiseert momenteel een op de zes Nederlandse kiezers met een beweging die een beroepsverbod bepleit voor een bepaalde geloofsgroep en die haar strijd tegen moslims, Marokkaanse Nederlanders, immigranten en anderen voert in samenwerking met antisemieten en homohaters. En die geen toegang heeft tot enige vorm van formele macht om aan verwachtingen van haar achterban tegemoet te komen.

Zo liggen de droge feiten, een beetje context bij de demonstratie van vandaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen