Kustaw Bessems19 dec '13 08:25

Column Kustaw Bessems | Berichtgeving

Auteur: Kustaw Bessems

Het begint met iemand die een heel leeg, miezerig leven leidt. En die denkt: gauw fotootjes maken en die dan gaan verpatsen. Vervolgens wordt het eerst groot in de roddelpers, waar mensen werken die zichzelf rustig kunnen aankijken als ze ‘s avonds voor de spiegel staan, hun snoetjes nog glimmend van andermans vuil waar ze de hele dag in hebben rondgewroet.

Daarna komt het in de gewone pers, want die bericht over de roddelpers. Daarna wordt het een politieke kwestie, want hé, er wordt immers over bericht en niet alleen in de roddelpers. En dáárna kan de berichtgeving helemaal los, want nu is er sprake van een politiek feit.

Dan is er een opiniepeiling, naar aanleiding van de berichtgeving over dat politieke feit. Daarna is er nieuws en dus weer berichtgeving, want er was een opiniepeiling.

En dan, dan is er altijd wel dat ene raadslid van een of andere obscure eenmansfractie die haar fifteen minutes ruikt en die bereid is om met nauwelijks verholen genoegen quasi-ferme teksten over een microfoon te gieten. Dat is vooral fijn voor de audiovisuele media, want die hebben nu quotes. Met quotes heb je een item. Anders moesten ze het doen met deskundigen, voxpopjes en standupjes. Standupjes waarbij ze vertellen dat ze ergens niet de enigen zijn, dat ze nog allemaal andere journalisten zien, dat ze wel vijf straalwagens zien.

Het helpt uiteraard als de burgemeester waar het allemaal over gaat, de partner is van iemand die zelf rijk is geworden door in andermans vuil te wroeten. Dat verlaagt de drempel: eigen schuld, dikke bult, boontje komt om z’n loontje, dat werk. Nee, je zal ook op het idee komen dat dé manier om je níet net zo walgelijk te gedragen als Albert Verlinde is: je niet zo walgelijk gedragen als Albert Verlinde. Enfin, nu gaan de dingen hard. Ze komen in een stroomversnelling. Of zoals ook graag wordt gezegd: de dingen krijgen een eigen dynamiek.

Welke dingen? Ja, tja. Een jongen die zei dat het meer was dan zoenen. Een blote bast op een dating app. Een andere jongen die zegt dat hij het met de burgemeester heeft gedaan. Het maakt ook niet zo veel uit welke dingen. De gemeenteraad heeft nu eenmaal gezegd: we willen gewoon geen dingen meer, je zorgt maar dat het stopt, met die dingen. Ze vinden het op zich niet zulke erge dingen, maar zo midden in de schijnwerpers voelen zich nu toch wel een beetje verplicht tot een heel late vergadering, helemaal tot in de nacht, net als bij de grote jongens in Den Haag.

Dan gebeurt er uiteindelijk niks. Maar omdat de spanning zo is opgevoerd lijkt dat heel bijzonder dus nu is het nieuws dat er niks gebeurt. En ja, laat ik hem zelf maar inkoppen: ook een sombere column als deze behoort tegenwoordig tot het treurigstemmende vaste repertoire. Zo. Benieuwd wie er vandaag weer kapot wordt gemaakt.

Gerelateerde artikelen