Kustaw Bessems13 mrt '14 06:42

Column Kustaw Bessems | Regels zijn regels

Auteur: Kustaw Bessems

Je mag niet bellen achter het stuur. Je mag niet roken in het café. Je mag vuurwerk afsteken, maar alleen op de daarvoor aangemerkte tijdstippen. Je kunt een uitkering krijgen maar dan moet je je wel aan je sollicitatieplicht houden. Of je nu wilt vissen of een onderneming beginnen: je moet vergunningen hebben.

(Kustaw Bessems)

En - het is weer de tijd van het jaar - je moet netjes belasting betalen. Doe je iets dat verboden is of vergeet je iets dat verplicht is, dan krijg je al gauw een boete of een andere straf. Met smoesjes hoef je niet aan te komen.

Als Nederlander moet je je aan een heleboel regels houden. De overheid verwacht dat van je. En is streng.

Dat heeft voordelen. Nederland is een behoorlijk - het woord zegt het al - goed geregeld land. We worden er soms misschien allemaal wel eens gek van - maar dat de dingen vaak voorspelbaar zijn, betrouwbaar zijn, maakt het leven ook makkelijk.

Alleen, als je zulke hoge eisen aan je burgers stelt, dan vraagt dat ook veel van de overheid. En des te meer van de zichtbaarste vertegenwoordigers van die overheid: de ministers en staatssecretarissen die het land besturen.

Dat een aantal van hen daar weinig van begrijpt, blijkt de afgelopen dagen weer. Neem het zogenaamde crimefightersduo van de VVD: Opstelten en Teeven. Staatssecretaris Teeven van Justitie blijkt in zijn wilde jaren als officier een deal te hebben gesloten met een crimineel waarbij hij in het geheim 5 miljoen voor die crimineel witwaste. Onduidelijk is wat hij daarvoor terugkreeg. Teevens reactie: jullie weten allemaal niet hoe het zit, ik wel. De reactie van Opstelten: het was allemaal volgens de regels van die tijd.

Het andere voorbeeld: de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten constateert onrechtmatigheden door de diensten. Zoekacties die te ver gaan, gegevens delen met het buitenland zonder de juiste toestemming, hacken zonder toestemming. De voorzitter van de commissie noemt het 'geen kattenpis’. De reactie van minister Plasterk? "Het zijn wat kleine procedurele onvolkomenheden."

Kijk, een foutloze overheid is fictie. En het moet heel moeilijk zijn om je werk steeds te doen voor het oog van de camera en op elke fout te kunnen worden afgerekend. Maar als je betrapt wordt op zaken die tegen elk rechtsgevoel ingaan of zelfs gewoon op een grove manier de wet blijkt te overtreden, dan mag je op z’n minst even laten zien dat je de verontwaardiging snapt.

Anders werk je zelf in de hand dat wij nu bellend met 150 per uur naar de kroeg rijden om daar een peuk uit ons pakje te halen en die op te steken met een brandende blauwe envelop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen