Kustaw Bessems28 aug '12 06:49Aangepast op 28 aug '12 08:26

Column Kustaw Bessems | Wilders heeft geen zin

Auteur: BNR Webredactie

Ik heb nooit iemand met zo weinig zin horen zeggen dat hij ergens zin in heeft als Geert Wilders die zegt dat hij zin heeft in de campagne. Dat is geen vrolijke man meer.

Toen ik Wilders voor het eerst ontmoette nog wel. Hij had ongelofelijk veel zware after shave op weet ik nog, toen, meer dan tien jaar geleden. Door die geur, die de hele kamer vulde, had ik de eerste minuten moeite om me te concentreren op wat hij zei.

Al snel luisterde ik wel, want het was heel interessant. Hij was als enige Kamerlid goed op de hoogte van de gevaren van de politieke islam, het was kort na de aanslagen van 11 september. Hij was ter zake kundig, genuanceerd en een opgeruimd type.

Later met de PVV begon hij dingen te zeggen waarvan de Geert Wilders die ik eerder had leren kennen, moest weten dat ze niet klopten. Hij begon alles op één hoop te gooien, van islamitisch extremisme tot straatcriminelen. Hij zette zijn liberale ideeën over de economie gewoon overboord, terwijl hij daar diep van overtuigd was. Maar dan sprak ik hem wel eens en dan leek het voor hem allemaal voor de goede strijd. Hij wilde de boel wakker schudden.

Hij veranderde meer en meer. Hij koos steeds nietiger vijanden. Ik weet nog een heel markant moment: in een debat in de Kamer stampte hij een door de Taliban verkrachtte journaliste verbaal tot moes om een of ander punt over zijn linkse tegenstanders te maken. Wilders heeft talent om de underdog te zijn, maar met macht en invloed kan hij niet omgaan. Hij ging het over een totale oorlog hebben, die de elites zouden uitvechten tegen de bevolking. En uit zijn partij kwamen muffe voorstellen die allochtonen discrimineerden.

Hij begon zichzelf tot in het extreme af te schermen. Wilders, de man die juist áltijd bereikbaar was geweest voor journalisten. En de humor verdween. Van scandaleus, maar grappig ging hij naar bitter, boos, verbeten. En nu zien we zelfs een paniekerige Wilders. Zijn strijd tegen de islam naar de achtergrond verdwenen. Zijn stem in tv-debatten schril en snerpend. Iemand die veel dingen uitstraalt, maar in elk geval geen zin.

Maar wat zou Wilders moeten als hij uit de politiek ging? Commissaris van de koningin of toezichthouder in de zorg zie ik niet voor me. Memoires dan? Sprekerscircuit? Naar Amerika, waar hij zelf voor zijn beveiliging moet zorgen?

Ik weet vaak niet wat ik nou precies zie als ik naar Wilders kijk. Maar soms denk ik dat het overleving is. Jammer, aan de Wilders van tien jaar geleden zou ik het gewoon kunnen vragen.

 

Gerelateerde artikelen