Kustaw Bessems7 feb '13 06:33Aangepast op 7 feb '13 08:56

Column Kustaw Bessems | Meebewegen

Auteur: Kustaw Bessems

Meebewegen. Dat is hoe het CDA altijd heeft overleefd. En eerder de christelijke partijen waar het CDA uit voortkomt.

Ze maakten de dienst uit in dit land en als er wat maatschappelijke onrust was, bewogen zij een beetje mee tot alles weer rustig werd. Toen het CDA nog de grootste partij was, was dat een soort olietanker, die de koers een fractie aanpaste en intussen stabiel bleef. Aan boord werd gewoon doorgewerkt.

Meebewegen. Dat is wat ook de huidige CDA-leider Sybrand Buma probeert. Met wat mild-eurosceptische uitspraken in dit geval. Maar hij zit niet aan boord van een olietanker. Hij zit in een klein stuurloos bootje, machteloos rukkend aan het roer omdat het weer eens door een boeggolf van een groter schip dreigt om te slaan.

Buma had bedacht dat er wat bevoegdheden moesten worden teruggehaald uit Brussel. Hij had een heus lijstje gemaakt. Helemaal CDA: symbolisch inspelen op ongenoegen, maar liefst niet te veel veranderen. Dat het lijstje vol dingen staat die helemaal niet in Brussel zijn bepaald, maakt Buma niet minder trots op zijn vondst.

Zo trots was hij, dat hij het debat in de Tweede Kamer over Europa voortijdig verliet voor een tv-uitzending. Het was het parlement maar ten slotte.

Hij kreeg de vraag of het niet gek was om bevoegdheden weer nationaal te willen die het CDA zelf voorheen juist naar Europa had overgeheveld. Buma zei: ‘Om die discussie vóór te zijn, bijna alles van de afgelopen 200 jaar is eigenlijk wel de schuld van het CDA.‘ Doelend op het feit dat de confessionelen vrijwel altijd hebben geregeerd.

Dat is alleen helemaal niet een discussie vóór zijn. Dat is gewoon erkennen dat je hele Europalijstje een wat droevige proeve in amateurpopulisme is.

Nee, schaamte komt een CDA-leider niet vaak van pas.

Eén fundamentele vraag kreeg Buma aan de talkshowtafel. Waarom hij zich met kleine prutsbevoegdheden bezighield terwijl intussen crisismaatregelen onze democratie daadwerkelijk uithollen. In reactie daarop bleef van Buma niet meer over dan een op tilt geslagen plattitude-jukebox.

Dat hele CDA is alleen maar opgericht voor de macht. Een fusiepartij, omdat de christelijke partijen te klein werden. Soms is er een opleving - Lubbers, Balkenende - maar de neergang is structureel.

Sybrand Buma zal kennelijk niet rusten voordat hij ons heeft laten zien hoe terecht dat is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen