Kustaw Bessems14 aug '12 07:46

Column Kustaw Bessems | Pedofielenvereniging Martijn moet mogen

Auteur: BNR Webredactie

"Ik wil het gewoon eens even met u over pedofielen hebben. En ik wil het erover hebben dat nu al zes weken een van onze grondrechten met voeten wordt getreden: de vrijheid van vereniging."

"Zo lang is het namelijk geleden dat de rechtbank in Assen de pedofielenvereniging Martijn verbood en ontbond. Ik vraag me af: is daar nou niet wat tegen te doen?

Nou mag je niet over dit onderwerp praten zonder een aantal verplichte disclaimers. Ook al zijn het nog zulke open deuren, dus daar gaan we. Is kindermisbruik erg? Ja. Het is walgelijk en verschrikkelijk. Moeten mensen die kinderen misbruiken worden bestraft? Ja. Heel streng.

Was het goed dat leden van Martijn werden aangepakt toen ze individueel over de schreef gingen? Ja, uiteraard. Had ik er een traan om gelaten als het Openbaar Ministerie er in was geslaagd om Martijn als criminele organisatie te verbieden? Nee, geenszins. Maar dat is niet gelukt. En dát lijkt niet iedereen door te hebben.

Martijn is niet verboden vanwege criminele activiteiten. Nee, Martijn propageerde dat seks met kinderen legaal zou moeten worden. En de rechtbank gaf als grond voor het verbod dat alleen al dit streven een ernstige inbreuk vormt op de geldende fundamentele waarden binnen onze samenleving. Kijk, en daar gaat het mis. Daar moeten we ons niet bij neer leggen. Ja, Martijn was een club met enge ideeën. Maar het waren, hoe gruwelijk ook, precies dat: ideeën. En geen daden.

Ik wil niet in een land leven waar organisaties worden verboden omdat hun denkbeelden tegen geldende waarden ingaan. Landen met dit soort verboden zijn doorgaans geen fijne landen. Wie bepaalt die waarden? Wat valt er nog meer buiten?

Martijn is in hoger beroep gegaan en dat is mooi. Maar verbod en ontbinding gingen meteen in en voorlopig geldt dus deze vage vrijheidsbeperking. Want totdat deze uitspraak wordt teruggedraaid zitten wij allemaal, of we dat nu leuk vinden of niet, met de pedofielen in hetzelfde schuitje. "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen