Kustaw Bessems14 mrt '13 07:08Aangepast op 14 mrt '13 11:21

Column Kustaw Bessems | Joden!

Auteur: Kustaw Bessems

‘Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee.’

Dat zei een jongen uit Arnhem op tv. Hij kreeg bijval van andere jongens en ze zeiden nog veel meer in dezelfde trant tegen een vrijwilliger die met hen het dagboek van Anne Frank probeerde te bespreken.

World Trade Center
Er zijn flink wat geschokte reacties. Ik ben niet geschokt. Ik weet al jaren niet anders dan dat ‘Jood’ een gangbaar scheldwoord is, heb tot in den treure aangehoord hoe Joden in 2001 stiekem het World Trade Center hielpen opblazen en heb genoeg nummers gehoord met teksten als ‘Fuck die vieze joden, de allochtonen zullen jullie komen doden.’ Naast extreem-rechts lijken Nederlanders uit islamitische migrantengroepen een voorkeur te hebben voor dit soort uitspraken. Nu betreft het Turks-Nederlandse jongeren.

Onbevoegd Gezag
De uitlatingen werden gedaan in een programma dat ‘Onbevoegd Gezag’ heet. Idee van dit programma: het formele gezag zit in een crisis, maar informele gezagsdragers springen in het gat - hier was dat die vrijwilliger.

En oh ironie, na de uitzending kwam de crisis van het formele gezag goed in beeld. Het openbaar ministerie stelde een onderzoek in. Als één ding de machteloosheid van het gezag kan illustreren is het wel de vervolging van minderjarigen, alleen maar omdat zij hun mening hebben geuit.

Bedreigd
Toen de vrijwilliger door buurtgenoten werd bedreigd omdat hij een verrader zou zijn of, nog erger, zelf een Jood, kreeg hij het advies van de burgemeester om een paar dagen zijn huis te verlaten. Het gezag zwichtte dus voor intimidatie en raadde het slachtoffer aan hetzelfde te doen. Na zijn thuiskomst was er geen duidelijk zichtbare bescherming. Ook de burgemeester liet zich in de wijk nog niet zien, dat zou later gebeuren, ‘in alle rust’.

Volgens de plaatselijke PvdA-fractievoorzitter hadden we te maken met ‘vooroordelen over verschillende groepen mensen’. Ja, nee, je zult jodenhaat gewoon eens jodenhaat noemen. Een PvdA-Statenlid wist te melden dat de jongeren ‘heel erg zijn beïnvloed door Midden-Oostenpolitiek.’ Zij wilde Anne Frank nu in Turkse vertaling gaan aanbieden aan de ouders. En die jongeren, die moesten op reis naar Auschwitz!

Overslaan
Het is al decennia officieel beleid om de holocaust in oorlogsherdenkingen weg te moffelen. Sommige docenten laten zo over zich lopen dat ze de jodenvervolging overslaan in de klas. Het is modieus om te doen of goed en fout in ’40-’45 niet hebben bestaan. Tegelijk is sprake van een internationale, onophoudelijke stroom antisemitische propaganda.

Geen wonder dat onze gezagsdragers daar niet tegen zijn opgewassen en nu dus radeloos uit elkaar stuiven, na de uitspraken van deze pubers. De enige die én ter plekke was én zich ondubbelzinnig aan de kant van de vrijwilliger schaarde was PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Maar die wordt dan ook een aandachttrekker genoemd. Het gezag oogst wat het zaait.

Gerelateerde artikelen