Kustaw Bessems4 apr '13 06:56

Column Kustaw Bessems | Mijn droom voor ons land

Auteur: Kustaw Bessems

Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning. Mijn droom voor ons land is dat wij vanaf nu alles alleen nog maar zingen. Of misschien nog beter, dat wij - als het even kan - vanaf nu alles alleen nog maar laten zingen door bekende Nederlanders.

Het is een van de weinige dingen die ons in ons land inspiratie geeft.

Het gaat met ons in ons land best goed. Ons land is rijk, heeft prima voorzieningen, is relatief erg veilig. Maar ons land is er toch behoorlijk chagrijnig onder. Ons land heeft niet zo’n zin in de dingen. Behalve als ons land naar zingende bekende Nederlanders mag kijken. En liefst zelf een potje mag meezingen. Dan maakt ons land wel zin.

In ons land zingen Bert van Leeuwen, Hero Brinkman en André Rouvoet het paasverhaal en dat vindt ons land prachtig. Als je daar om moet lachen zeggen we in ons land dat je leidt aan de kanker van cynisme. Dat klinkt een beetje heftig, maar zo heeft Stef Bos dat nu eenmaal ooit geschreven en we gebruiken in ons land het liefst bestaande Nederpopsongs.

Of nou ja, van het lied dat we voor u aan het maken zijn, Koninklijke Hoogheid, is alleen de melodie oud. Die had John Ewbank nog liggen. Voor u schrijven we wel een speciale tekst. Dat doen we in ons land onder leiding van Daphne Deckers en Guus Meeuwis. Wij houden in ons land namelijk niet zo van mensen die ergens heel goed in zijn. Dat zult u als onze aanstaande monarch wel weten. Maar zet de twee middelmatigste mensen van Nederland aan het roer, Daphne en Guus, en wij voelen de inspiratie opborrelen.

En nu die droom. Het zingen is nog te beperkt. Wij zingen het paasverhaal, wij zingen met uw inhuldiging. Dat is een begin, maar het is niet genoeg. Het moet lukken gedurende het hele jaar het volledige openbare leven aan elkaar te zingen. Jamai doet de troonrede, Ali B. uw kersttoespraken en de 3JS maken voor bij de dodenherdenking op de Dam een palingversie van de Last Post. Dit is overigens ook de laatste column die ik bij BNR inspreek, vanaf volgende week ga ik ze zingen.

En mochten we volgende week niet halen omdat de bom komt, waar Noord-Korea nu zo mee dreigt, vreest u dan niet Hoogheid, dan laten uw onderdanen zich niet kisten. Dan halen wij een gepast oud nummer van Doe Maar uit de kast en gaan wij onder leiding van Hans Wijers, met zestien miljoen zielen, allemaal een Oranje strik op, vol inspiratie en verbonden in harmonie ten onder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen