Kustaw Bessems16 okt '12 07:06Aangepast op 16 okt '12 08:18

Column Kustaw Bessems | Sorry seems to be the hardest word

Auteur: BNR Webredactie

Wat gênant. Vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid zagen nog liever hun rechterarm af dan zij ergens hun excuses voor aanbieden.

Nu zie je dat weer na het onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugdzorg. Daaruit blijkt dat de overheid kinderen niet genoeg tegen misbruik heeft beschermd.
Moet je je voorstellen wat een ellende een kind al achter de rug heeft als het bij zo’n instelling terechtkomt. Hoe onbeschermd je dan al bent.
Geen wonder dat slachtoffers excuses eisen. En dat de voorzitter van de onderzoekscommissie daar bij de Tweede Kamer op heeft aangedrongen.

Maar nee hoor, minister Opstelten krijgt het niet over zijn lippen. Die liet de excuses aan de directeur Jeugdzorg over en stond zelf een voorgekauwde formule op te zeggen: "Wij erkennen het leed dat de slachtoffers is aangedaan volledig. Het is verschrikkelijk wat hen is overkomen. En wij kijken hoe wij op passende wijze tegemoet kunnen kunnen komen aan de behoefte aan hulp en ondersteuning."

Hier heeft dus een groepje ambtenaren over zitten brainstormen hè. Communicatiedeskundigen erbij om een ‘woordvoeringslijn’ te bepalen. Er heeft natuurlijk iemand gevraagd: Gaan we excuses doen, jongens? Nee, zegt het hoofd juridische zaken dan: moet je niet doen hoor, stel je voor dat die lui gaan claimen, met excuses lijkt het net of je aansprakelijk bent. Ja, maar wat zeggen we dan? Weet je wat, anders doen we: het leed volledig erkennen. Ja, mooi, mooi. Empathisch en toch helemaal op safe.

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, schrijft al jaren lang rapporten vol over de noodzaak van excuses in dit soort gevallen. Die hebben een helende werking. Pas daarna kunnen slachtoffers verder.

Maar ook zonder die rapporten weet iedereen met een beetje gezond verstand dat natuurlijk al. Kijk maar naar je eigen leven. Als iemand je iets vreselijks aandoet. Dan wil je toch gewoon dat ie sorry zegt. Je wilt toch niet horen dat hij je leed erkent?

Zie je het voor je, na een vechtpartij: Ik erken volledig dat ik je een blauw oog heb geslagen.


Of zoals Opstelten eigenlijk tegen de slachtoffers zegt: "Ik erken volledig dat wij jullie als kind hebben laten betasten, aanranden en verkrachten."


Dat hier überhaupt discussie over moet zijn, is al erg, want hoe echt klinken die excuses straks dan nog áls ze komen?


Vandaag is een nieuwe Kamerdag in politiek Den Haag. Laat iemand daar nu heel gauw een eind aan maken aan alle vaagheid. Regel dit. Laat de overheid excuses maken aan slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg en snel een beetje. Dat is het minste dat zij kan doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen