Kustaw Bessems2 jun '16 06:29

Hoe etnisch profileren deze week juist meer geaccepteerd werd

Auteur: Kustaw Bessems

Je zou deze week dit kunnen denken: eindelijk gaat het taboe een beetje af van etnisch profileren door de politie. De bekende artiest Typhoon immers werd aangehouden in zijn forse witte Japanner en hij maakte bekend dat de agenten het aan hem hadden toegegeven: ze hadden hem gestopt omdat hij zwart is en in een auto rijdt die hen opvallend duur leek.

Beeld: BNR
Beeld: BNR

De politie gaf dit naar buiten ruimhartig toe en zei dat het niet had mogen gebeuren. De agenten hadden een standje gekregen, Typhoon zou excuses ontvangen en de casus zou binnen de politie verder worden besproken.

Minister Van der Steur van Justitie had iets bedacht: als Typhoon nou een videoboodschap zou maken over zijn ervaring zodat het hele korps daar als onderdeel van de opleiding naar kon kijken. Hij was namelijk ook zo geliefd binnen de politie dus dan konden ze daar racisme en discriminatie nog beter bestrijden dan ze nu al doen. En Typhoon wilde wel meewerken. Intussen kregen lotgenoten van hem veel gelegenheid om hun verhalen te doen in de media. Het scheelde weinig allemaal of de schoenen konden uitgeschopt, de veldbloemen in het haar gestoken en de vingers verstrengeld voor een collectieve vreugdedans.

Maar je zou deze week ook dit kunnen denken: eindelijk gaat het taboe af van etnisch profileren. Want ja, Geert Wilders vond er al niets mis mee en dat blijft zo en de PVV is niet onbelangrijk, maar zij was hierin wel eenzaam en de PVV is niet aan de macht. Nu was daar ook de grootste partij van het land, de VVD-regeringsfractie, bij monde van leider Halbe Zijlstra.

Je kon haast over het hoofd zien dat hier sprake van een doorbraak was, zo kalm bracht Zijlstra het. Volgens hem is het normaal en verdedigbaar dat de politie vermeende afkomst mee laat wegen in de profilering en dat deze mede aanleiding kan zijn om iemand aan te houden. Reden is dat simpelweg sommige bevolkingsgroepen zijn oververtegenwoordigd in misdaadcijfers.

Tot dusver werd nog wel eens erkend dat etnisch profileren in de praktijk gebeurde of althans een risico was, maar verdedigd als officieel beleid werd het niet. Vandaar ook die geschrokken reacties van de politie en de minister. Maar nee, volgens Zijlstra hoort etnisch profileren er gewoon bij, een prijs die het waard is te betalen.

En zo kan het dat in een week waarin het publieke debat één kant op lijkt te gaan, de politiek - waar het echt telt - juist betrekkelijk onopgemerkt een flink stuk de andere kant op beweegt.

Dat etnisch profileren de misdaad effectiever terugdringt is nooit aangetoond.

Dat het negatieve effecten heeft op de samenwerking tussen burgers en politie wel.

Om hier meer over te kunnen zeggen zou het fijn zijn als de politie beter bijhield wie ze wanneer aanhoudt en waarom.

Maar dat vindt Zijlstra’s partijgenoot Van der Steur te veel bureaucratie. En daar houdt hij niet van. Hij houdt van vreugdedansjes met geliefde artiesten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen