Kustaw Bessems4 aug '16 06:58

Trump is een symptoom van een enger probleem

Auteur: Kustaw Bessems

Ik heb nog nooit zo hard gehoopt dat een slechte kandidaat verkiezingen won.

Beeld: BNR
Beeld: BNR

Hillary Clinton lijkt mij niet goed als president van Amerika omdat ze bijvoorbeeld de belangrijkste en meest verwoestende stap steunde die de Verenigde Staten in de afgelopen vijftien jaar namen: een oorlog beginnen in Irak. De prijs wordt nog altijd betaald: in Parijs, in Brussel, in Syrië en Irak zelf.

Als minister van Buitenlandse Zaken heeft ze zeer geheime staatsaangelegenheden behandeld op haar privémail. Dat die roekeloosheid haar niet diskwalificeert voor de machtigste en gevoeligste positie ter wereld, begrijp ik ook niet.

En zo is er meer.

Maar man, wat wil ik dat ze wint.

Want er is geen enkele reden om hier gekunsteld te gaan zitten enerzijds-anderzijdsen. Clintons opponent, Donald Trump, is een totale psycho. Misschien niet in medische zin, maar gewoon, in spreektaal: een psychopaat. Laat ik kortheidshalve verwijzen naar het artikel van slate.com, met de meesterlijke titel: 153 redenen waarom Trump ongeschikt is voor het presidentschap.

Of kijk zoals ik gisteravond weer deed een hele toespraak van Trump op een verkiezingsbijeenkomst en zie met eigen ogen: een waanzinnige.

Angstaanjagend is dat Trump zijn eigen gekte voor het publiek behoorlijk heeft genormaliseerd, juist door mensen eronder te bedelven. Kijk, wanneer een politicus om de twee weken liegt of zich gestoord gedraagt, is dat elke keer een schandaal. Doet een kandidaat dat elke vijf minuten, dan wordt dat het nieuwe normaal. Geloof maar dat wij allemaal - vaak onbewust - al een stukje naar Trump zijn opgeschoven.

Mocht hij verliezen, dan zijn daarmee de onderliggende problemen niet weg. Problemen waar wij hier ook mee te maken hebben en waar ik nog geen enkele oplossing voor zie.

Het belangrijkste is de toenemende, en voor sommigen al volledige irrelevantie van basale feiten. Nette linkse mensen denken dan al snel aan het stereotype van een laag opgeleide Wildersstemmer die in de Europese Unie een geheim dictatoriaal project ziet waarvan kopstukken expres jihadisten binnenhalen om het volk eronder te krijgen. Maar nette linkse mensen kunnen er zelf vaak ook wat van, met samenzweringen waarin gentechnologie, vaccinaties en het grootkapitaal soepel in elkaar overvloeien. Om van het complotdenken door die jihadisten en hun nuttige idioten nog maar te zwijgen trouwens.

Een groeiende groep mensen, ook Nederlanders, loopt een tunnel van paranoia in en als je ze naroept dat ze zo nog eens heel ellendig terecht gaan komen, horen ze in de echo van je wanhoopskreten slechts een aansporing om flink de pas erin te zetten.

Trump is tot nu toe het griezeligste gevolg. Maar het wordt nog erger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen