Kustaw Bessems11 aug '16 06:50

Schrijf nu uw eigen verkiezingsprogramma

Auteur: Kustaw Bessems

Het is een mooie tijd om uw verkiezingsprogramma te schrijven. Ik ben er in elk geval mee bezig.

Beeld: BNR
Beeld: BNR

Ga ik dan de politiek in? Nee, en u vast ook niet. Toch is het een goed idee. De politieke partijen leggen nu de laatste hand aan hun programma’s. De VVD organiseert ’ophaalsessie’s’ in het land voor ideeën, bij de PvdA is de boel op z’n sociaal-democratisch top down georganiseerd en voor de PVV zit Martin Bosma nu zelfs ergens in z’n eentje verongelijkt allitererende metaforen neer te pennen.

De verkiezingen zijn pas in maart, maar na deze zomer kan in politieke zin zo’n beetje alles als aanloop worden beschouwd. Van die partijprogramma’s zult u dan niet zo veel horen. Ja misschien incidenteel, als Mark Rutte liegt over wat erin staat. Maar de campagne zal worden gedreven door een handvol willekeurige uitspraken en incidenten. Wilders zal iets goors roepen en Klaver iets ludieks doen, Buma zal iets willen verbieden en Aboutaleb zal steeds moeten uitleggen waarom hij zijn belofte als verlosser niet waarmaakt volgens de peilingen.

Juist op die momenten is het fijn om even uw eigen programma erbij te kunnen pakken. Of uw eigen beginselverklaring, misschien is dat nog wel beter. Geen gedetailleerde beleidsbrij, maar een handzaam document waarin u heeft staan wat u ook alweer belangrijk ging vinden. Het is zomer, dus of u nu net uw chemisch campertoilet staat te legen of als achterblijver automatische antwoorden aan het verzamelen bent: er is tijd om wat dingen op te schrijven.

Velen van u zullen dan misschien beginnen met de zorg die u voor uw ouders wilt of het onderwijs voor uw kinderen. De eerste alinea van mijn beginselverklaring leest zo: Er dreigt een groot gevaar. Dat is onze afhankelijkheid van aan de ene kant mogendheden die zijn gegrepen door ultranationalistisch complotdenken en aan de andere kant een Europese Unie die politiek disfunctioneel is en militair zwak.

Ik zoek in een politicus hiervoor geen pasklare oplossingen maar wel de onderkenning van de ernst. Iemand die inziet dat van Turkije, Rusland en China geen voorspelbaar gedrag hoeft te worden verwacht op grond van rationele belangen, omdat schade voor de eigen bevolking daar met hulp van spookbeelden in belangrijke mate ons, de externe vijand, aangewreven zal kunnen worden.

Die doorheeft hoe vergevorderd deze tendens ook in de Verenigde Staten al is. Terwijl wij het van deze landen moeten hebben voor veiligheid, economie en immigratie. Iemand die onderkent dat de houtrot in ons eigen land hier een variatie op is. En dit alles terwijl het aantal door IS geïnspireerde aanslagen zal toenemen en samenlevingen onder spanning zal zetten.

Ik zal de lat laag leggen en al blij verrast zijn als iemand het straks überhaupt over dit alles heeft. En ik ben benieuwd waar u straks op gaat letten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen