Kustaw Bessems22 sep '16 06:54Aangepast op 22 sep '16 08:01

Verkiezingen. Leuk.

Auteur: Kustaw Bessems

Jimmy Fallon, de presentator van de Amerikaanse Tonight Show, kreeg flink kritiek. Hij had Donald Trump te gast en maakte het hem geen moment moeilijk. Het meest gewaagd was dat Fallon aan Trump vroeg of hij door diens haar mocht woelen. Dat mocht.

Was de kritiek op Fallon terecht? Hij is altijd al een onschadelijke komiek. Sterren doen bij hem steevast quasi-spontaan iets wat hilarisch is bedoeld. Ze houden een playback-wedstrijd, spelen Twister of tekenen een naaktmodel. Hillary Clinton mocht niet lang na Trump ook langskomen voor een lolletje en eerder was ze ook al eens geweest.

En dat is traditie. Zoals een Amerikaanse tv-recensent memoreerde, hebben alle verkiezingen pauzes in de strijd gekend, niet-gepolitiseerde gelegenheden om uit te puffen.

De critici zeggen: er zijn marges waarbinnen die ontspanning mogelijk is en Trump valt daarbuiten. Hij ageert zo tegen bevolkingsgroepen, hij heeft zo’n lak aan de rechtsstaat, hij is zo’n bedrieger: dat is iets waar je je ongeacht je politieke positie of gebruikelijke stijl tegen moet verzetten.

Fallon is dan ook een uitzondering. Trump heeft Amerikaanse media van links tot rechts gedwongen kleur te bekennen. Andere komieken die zich tot bittere ernst bekennen. Kranten die je tot Republikeinse adel mag rekenen en die hun steun voor Clinton uitspreken. Of de New York Times die lang gekoesterde enerzijds-anderzijds-journalistiek loslaat om op de voorpagina onomwonden te wijzen op Trumps leugens. Soms staat al in de kop van een bericht over Trump dat zijn uitspraak niet waar is.

In Amerika staat serieus ter discussie of media altijd maar het midden moeten houden. Want waar eindig je dan als een van de uitersten zo opschuift?

En hier? Hier begreep ik dat het gisteren een leuk debat was in de Kamer. Echt al een verkiezingsdebat. Dat ze er lekker tegenaan gingen allemaal. Dat je een gevechtje hebt op links en een gevechtje op rechts en dat er al op de formatie vooruit wordt gelopen. Dat de een goed kan rekenen en de ander wat minder.

Ja later, in factcheck-rubriekjes, zal een uitspraak of twee worden nagetrokken en onjuist bevonden. Maar de correctie zal een fractie bereiken van het publiek dat de leugen doorgegeven kreeg.

In columns en commentaren zal ontzetting zijn omdat Wilders desnoods met politiegeweld moskeeën wil sluiten of Korans wil ophalen. Ik had daar hier een portie bij kunnen doen, voor eigen parochie uiteraard. Misschien zal iemand er nog op terugkomen dat de koning in de Troonrede zonder veel controverse het woord ’vluchtelingenvraagstuk’ gebruikte.

Verder zal in de campagne elke lijsttrekker soms een aai krijgen en soms een knauw. De strategie zal worden besproken door glimmende liefhebbers die zich politieke junkies noemen. En voor iedereen zal plek zijn in een quiz of showprogramma. Zodat het wel een beetje leuk blijft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen