Kustaw Bessems12 okt '16 22:43Aangepast op 13 okt '16 06:55

Diversiteit die me gestolen kan worden

Auteur: Kustaw Bessems

Minister Jet Bussemaker van de PvdA vindt dat emancipatievraagstukken steeds vaker worden gebruikt als stok om mee te slaan. 'Ben je niet overtuigd van de gelijkheid tussen man en vrouw? Wat doe je hier dan nog?' en 'Geloof je niet in homorechten? Dan pas je niet bij onze cultuur.' Ze schrijft erover aan de Tweede Kamer.

Er zijn inderdaad genoeg mensen die alleen doen of ze geven om vrouwen, homo's, joden of vrijheden, omdat het ze goed uitkomt bij het foeteren tegen immigranten en moslims. Met de PVV natuurlijk als belangrijkste politieke vertolking.

Je zou ook kunnen denken aan VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Die zegt rustig dat derde generatie Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren kunnen vertrekken als zij moeite hebben met Nederland. Hij voert aan dat het 'met onze waarden en vrijheden alles of niets is'. Het is 'geen cafetaria-model'. Niet erg overtuigend wanneer je mensen van wie de ouders nota bene al hier zijn geboren nog als lastige klanten de deur wilt wijzen. Voor Rutte is de politiek dan ook een koeling vol kleffe voorverpakte etenswaren: hij legt elke campagne op zijn dienblaadje wat hij nodig heeft.

Maar tot mijn verrassing zegt Bussemaker dat ze reageert op een lezing van Ruttes partijgenoot Edith Schippers. En die heb ik hier nu juist eerder geprezen omdat zij zonder te komen aanzetten met allemaal ge- en verboden opriep om vrijheid en gelijkwaardigheid in Nederland compromisloos te verdedigen en met meer verve uit te dragen. Zij wil bijvoorbeeld nieuwe immigranten ook ongeschreven regels duidelijk te maken: vrouwen kunnen hier de baas zijn, we geven elkaar een hand, de Gaypride wordt hier gehouden, dat soort dingen. Ze bekommert zich om individuele vrijheden, juist ook voor iedereen met een migrantenafkomst, en wijkt dus af van haar partijleider.

Alleen: Bussemaker vindt dat je emancipatie helemaal niet van bovenaf kunt opleggen: zij wil alleen mensen of minderheden steunen die zich zelf willen losmaken. Dat is mooi hoor, maar het is een schijntegenstelling. Natuurlijk moet je die steunen, maar dat is zinloos als je intussen niet ook fel en luid verkondigt waar die steun op is gebaseerd en zo weerwerk biedt aan de hardnekkige krachten die vrijheden willen afsnoepen.

Cruciale fout van Bussemaker is haar stelling dat - ik citeer letterlijk - 'diversiteit altijd gehonoreerd en erkend moet worden, zolang mensen elkaars basisrechten niet met voeten treden'. Dat is veel te mager. Als iemand geloof bij de partnerkeuze belangrijker vindt dan liefde, als iemand zegt dat homoseksualiteit niet mag van Allah, als iemand neerkijkt op een vrouw met blote benen, als iemand claimt dat je niet met islamitische symbolen moet spotten: dat is lekker divers en treedt geen basisrecht met voeten, maar 'honoreren'?

Het zijn slechte, domme ideeën waar je met hartstocht en goed hoorbaar tegen in mag gaan.

Het is diversiteit die me gestolen kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen