Lamyae Aharouay22 nov '13 08:47

Column Lamyae Aharouay | Nummer 39 met zonder racisme

Auteur: Lamyae Aharouay

Een meneer doet auditie bij een talentenjacht. Hij is Chinees, zijn naam is Xiao Wang. Wang doet niet mee om te winnen. Hij wil vooral the beauty of music delen. Hij krijgt er de lelijkheid van racisme voor terug.

Lamyae Aharouay
Lamyae Aharouay

Talentenjachten zijn niet bepaald mijn genre, toch heb ik de auditie van Xiao Wang gezien. Zijn versie van La donna è mobile uit Rigoletto van Verdi is prachtig. Maar het filmpje toont niet alleen zijn zangtalent. Ook ons talent om te zwijgen over racisme, om er zelfs om te lachen, wordt pijnlijk duidelijk.

Jurylid Gordon was een beetje verbaasd dat Wang geen rijst voor hem kwam bakken maar auditie kwam doen. Dat uitte hij in een aantal ‘grapjes’ over het uiterlijk en de afkomst van Wang. Het Amerikaanse jurylid Dan Karaty maakte als enige een opmerking over de opmerkingen van Gordon. Chantal Janzen zat er ook naast, onwennig mee te grinniken. De zaal ook. Lachen, gieren, brullen over een Chinees die wat anders doet dan een nummertje 39 met rijst voor je klaarmaken.

Wang: ‘I’m going to sing an opera aria. Verdi’s opera.’

Gordon: ‘Which number are you singing? Numer 39 with rice?’

[gelach]

(...)

Janzen: ‘Well, that was a big surprise.’

Gordon: ‘Supllli-se!’

(...)

Gordon: ‘I tell you honestly, this is the best Chinese I had in weeks.’

[gelach]

Gordon: ‘And it’s not a take-away.’

(...)

Gordon: ‘We’re going to vote. Dan, may we have your vote for the People's Republic of China?’

[gelach]

Gordon: ‘Het is toch net een ober uit een Chinees restaurant? Of niet?’

Karaty: ‘You really not supposed to say things like that to people.’

Gordon: ‘Haha. What?!’

Karaty: ‘That’s just...awful.’

Karaty is niet de enige Amerikaan die zich er boos over maakte. De website Reddit plaatste het filmpje onder de kop: How torelant are the Dutch? Het leverde meer dan 2500 reacties op.

Volgens mij zijn we in Nederland vrij tolerant. Kijk bijvoorbeeld naar racisme, dat zijn we met de jaren meer gaan tolereren. Grappen over iemands huidskleur of afkomst op nationale televisie, dat vinden we heel normaal. Vind je dat niet en maak je er een opmerking over, dan ben je links, zuur of gewoon een zeikerd.

Nog een fragment. Jack Spijkerman is te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Humberto geeft het verkeerde antwoord op een vraag. De reactie van Spijkerman luidt: 'Mijn hemel zeg. Niet alleen donker, maar ook dom.'

God ja inderdaad, die arme Humberto heeft dubbele pech. Eerst donker geboren worden en dan ook nog eens dom blijken te zijn. En wij maar lachen.

Nog een. Daphne Bunskoek presenteerde in 2011 nog een programma over het Nederlandse aandeel in De Slavernij. Anno 2013 presenteert ze het satirisch bedoelde programma Volgende week voor RTL. Bunskoek toont een fragment uit het Sinterklaasjournaal, gevolgd door een stukje uit de film Amistad waarin slaven worden afgeranseld. Alle gasten aan tafel liggen in de deuk.

Is het satire? Is het racisme? Volgens mij is het beide. Iets kan enorm grappig, maar toch racistisch zijn. Het een maakt het andere niet goed.

Inmiddels heeft ook de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek deed naar Zwarte Piet haar aanbevelingen gedaan. De Nederlandse regering moet de leiding nemen in het faciliteren van het debat over de figuur Zwarte Piet, concludeert zij. Vice-premier Lodewijk Asscher reageerde door te zeggen dat de discussie in Nederland allang gevoerd wordt. Het kabinet heeft daar volgens hem ook zijn bijdrage aan geleverd.

Dat heb ik dan gemist. Ik herinner mij geen politici die zich inhoudelijk uit hebben gesproken over het rapport van de ECRI, over het rapport van Amnesty of over de  fundamentele discussie die ons land al weken voert. (Zoals ik al eerder schreef, die discussie over Zwarte Piet gaat in de kern helemaal niet over de beste krindervrind) Ik zag wel volksvertegenwoordigers die het letterlijk wegwuifden voor de camera’s van Pownews. Sommigen moesten er ook om lachen. Ik zie de grap er niet echt van in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen