Paul Laseur17 jan '16 21:56

Column Paul Laseur | Onheilsprofeten

Auteur: Paul Laseur

Het beursjaar is pas twee weken oud, maar wereldwijd zijn de koersen al keihard onderuit gegaan. In Amsterdam verloor de AEX-index tot nu toe bijna 9 procent en dat terwijl januari normaal gesproken zo'n positieve beursmaand is.

Paul Laseur
Paul Laseur

Je zou bijna denken dat de financiële wereld op de drempel staat van een nieuwe crisis, als we d'r al niet middenin zitten. Het zou goed kunnen. Al is het maar omdat crisis zich met enige regelmaat aandient. Economie is nu eenmaal een golfbeweging. We deinen heen en weer, van hoog- naar laagconjunctuur. Stel nu even dat zich eens in de acht jaar een zware crisis voordoet in de financiële wereld. Dan zijn we na de rampjaren 2000 en 2008 gewoon weer aan de beurt in 2016 en kunnen beleggers zich maar beter schrap zetten voor een dramatisch beursjaar.

Je ziet ook steeds meer onheilsprofeten opstaan in de financiële wereld. Je bent niet langer een roepende in de woestijn als je waarschuwt voor dalende beurzen. De Royal Bank of Scotland adviseert z'n klanten sinds vorige week zelfs openlijk om alles maar te verkopen. Volgens de Britse bank moeten beleggers zich opmaken voor het slechtste aandelenjaar sinds 2008, met koersdalingen tot 20 procent.

RBS-analist Andrew Roberts waarschuwde ook al in november dat beleggers wereldwijd grote risico's liepen. Hij wees daarbij onder meer op het gevaar van een harde landing van de Chinese economie en van de dalende grondstoffenprijzen. Zijn voorspelling was een voltreffer. De neerwaartse risico's zijn ineens duidelijk zichtbaar, voor iedereen. Door de sputterende Chinese economie zit de wereld in de problemen. En het vertrouwen in de financiële autoriteiten, en hun capaciteiten om het tij te keren, neemt razendsnel af.

En de olieprijs, die blijft maar dalen. Vorige week dook 'ie onder de 30 dollar per vat. En de meest prominente zakenbanken zien hem nog wel verder zakken naar 20 dollar. Oliemaatschappijen komen daardoor diep in de problemen. Voor één op de drie Amerikaanse producenten dreigt faillissement. In de hele sector worden miljardenprojecten afgeblazen en duizenden banen geschrapt. Ook landen die in hoge mate van olie-inkomsten afhankelijk zijn hebben het moeilijk.

Naast alle zorgen over China en de dalende olieprijs hebben de markten met nog veel meer risico's te maken. Zoals het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de dreigende Brexit, oplopende spanningen in het Midden-Oosten, de terreurdreiging van IS. Verder kunnen bedrijven nog voor teleurstellingen zorgen bij de jaarcijferpublicaties. En vier maanden na het dieselschandaal bij Volkswagen dreigen nu ook bij andere autofabrikanten fraudegevallen aan het licht te komen.

Toch zijn er nog altijd lichtpuntjes: Ook op een dalende beurs kunnen speculanten nog prima geld verdienen. En het extreem lage koersniveau trekt vanzelf koopjesjagers aan. Hoe dan ook wordt 2016 een beursjaar om niet vlug te vergeten.  Prettige maandag!

Gerelateerde artikelen