Paul Laseur15 feb '16 00:53

Column Paul Laseur | Schuld en boete

Auteur: Paul Laseur

Het is alweer 12 jaar geleden dat de Europese Commissie een mega-boete oplegde aan Microsoft: Bijna 500 miljoen euro wegens misbruik van z’n dominante marktpositie.

Paul Laseur
Paul Laseur

In de jaren daarna kwamen daar nog twee boetes bovenop. Zodat de softwaregigant van Bill Gates 1,7 miljard euro mocht afrekenen in Brussel, vanwege concurrentievervalsing. Het recordbedrag was destijds een klinkende overwinning voor de toenmalige Eurocommissaris Neelie Kroes.

Maar daarmee was wel het hek van de dam. Sinds de Microsoft-uitspraak is tussen de economische blokken in de wereld een ware boetewedloop ontbrand. En niet alleen de allergrootste bedrijven zoals Google en de banken zijn daarvan het doelwit. Ook veel kleinere ondernemingen zijn het slachtoffer van die trend.

Zoals SBM Offshore uit Schiedam, dat vorige week bekendmaakte een kwart miljard dollar opzij te leggen om te schikken met de Braziliaanse overheid. In dezelfde kwestie werd in 2014 al een schikking getroffen met Justitie in Nederland. Voor omkooppraktijken in Brazilië, Angola en Equatoriaal Guinea betaalde SBM in eigen land een recordbedrag van 240 miljoen dollar. De teller staat dus al op een half miljard dollar. En dat kan de komende tijd nog flink oplopen. Want ook het Amerikaanse Ministerie van Justitie ruikt easy money en heeft haastig een oud onderzoek naar SBM Offshore heropend. In Schiedam hebben ze uit de VS al het verzoek gekregen om aanvullende informatie in de zaak. En dat voorspelt niet veel goeds. 

Het zou ook niet de eerste megaboete zijn waar Nederlandse ondernemingen tegen aanlopen in de Verenigde Staten. ABN Amro en ING moesten elk ook al eens ruim een half miljard dollar afrekenen omdat ze zaken hadden gedaan in foute landen, zoals Cuba, Soedan en Myanmar.

En dan nog is dat helemaal niks vergeleken met de 18 miljard dollar die Volkswagen boven het hoofd hangt in Amerika, in de sjoemelsoftware-affaire. Dat is ruim tien keer het bedrag dat Microsoft destijds moest afdragen aan de Europese Unie.

Het ergste is nog wel dat al die bedrijven deze mafiapraktijken lijdzaam ondergaan. Het is pure afpersing door overheden, die zo eenvoudig een extraatje opstrijken voor de staatskas. Want al die miljarden-zaken worden in no-time geschikt. Omdat die banken en bedrijven ook wel weten dat het heel lastig wordt als toezichthouders zich tegen je keren en jou de toegang weigeren tot de Amerikaanse of Braziliaanse markt.

Het gevolg van dit alles is dat ondernemingen steeds vaker moeten opereren in een juridisch mijnenveld, waarbij een misstap dramatische gevolgen kan hebben.

Prettige maandag!

Gerelateerde artikelen