Paul Laseur13 mrt '16 23:53

Column Paul Laseur | Comeback

Auteur: Paul Laseur

Nog een week en dan maakt het aandeel ABN Amro zijn glorieuze comeback in de AEX-index: Na acht jaar schitteren door afwezigheid eindelijk weer terug in het linker rijtje van de Amsterdamse beurs, bij de 25 hoofdfondsen.

Paul Laseur
Paul Laseur

Na de beursgang van afgelopen november heeft de bank maar vier maanden hoeven overwinteren op de lokale markt, tussen de kleintjes. De eerste de beste gelegenheid die zich voordoet wordt door Euronext al aangegrepen om ABN Amro te promoveren.

Met de terugkeer van ABN Amro lijken oude tijden te herleven. Vóór de crisis van 2008 - toen de overheid onze banken moest redden van de ondergang - werd de AEX al gedomineerd door de financiële sector. Nederlandse financials hadden zich vanaf de jaren 90, met agressieve  overnamestrategieën, een weg gebaand naar de wereldtop. Onder aanvoering van het supertrio Aegon, ING en ABN Amro. Het waren de dagen dat ING nog rondreed op het Formule 1 circuit en ABN AMRO successen vierde in de Volvo Ocean Race.  

Helaas wordt het nooit meer zoals het was. Bankaandelen zijn allang geen groeiaandelen meer. Ze zijn hard gekrompen en hun uitstraling is verbleekt. Van hun wereldwijde netwerken is weinig meer over. Sinds de crisis worden ze kort gehouden door Toezichthouders. Banken houden zich gedeisd en financiële markten lijken ook nauwelijks meer geïnteresseerd in de operationele gang van zaken. Om beleggers te verleiden om nog in bankaandelen te stappen moet de trukendoos wijd open. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen die de liquiditeit van het aandeel vergroten. Want met een grotere verhandelbaarheid stijgt ook de koers van een aandeel.

Financiële hokus pokus die met fundamentele bedrijfsvoering of ambachtelijk  bankieren helemaal niets te maken heeft.

Zo maakte ING vorige week onverwachts bekend dat het aandelen gaat de-certificeren. Daarmee breekt de bank een van z’n beschermingsconstructies af tegen vijandige overnames. En dat geeft de beurskoers gegarandeerd een oppepper. ABN Amro laat binnenkort wel weten wanneer de volgende pluk aandelen naar de markt wordt gebracht. Sinds de beursgang heeft de Staat nog altijd 80 procent. Hoe sneller dat overheidsbelang wordt afgebouwd, hoe beter het is voor de verhandelbaarheid en dus de koers.

En zo is het ook met de terugkeer van dé bank in de AEX-index. Sommige beleggers, zoals pensioenfondsen, mogen hun geld alleen maar in hoofdfondsen steken. Vanaf volgende week kunnen zij dus ook weer bij ABN Amro terecht. Goed voor de koers! Het is nog precies dezelfde bank als een week geleden. Maar - simsalabim - wel een stuk meer waard ineens.

Prettige maandag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen