Paul Laseur21 mrt '16 00:00

Column Paul Laseur | Olympisch vuur

Auteur: Paul Laseur

Nog vier maanden en dan wordt in Rio de Janeiro de Olympische Vlam ontstoken. Maar de Spelen worden nu al overschaduwd door de diepe crisis van gastland Brazilië. De grootste economie van Latijns-Amerika zit in de zwaarste recessie in meer dan tachtig jaar.

Paul Laseur
Paul Laseur

De werkloosheid loopt gestaag op en de inflatie ligt rond de 10 procent. In vier jaar tijd is de Braziliaanse munt, de Real, in waarde gehalveerd. 2016 wordt alweer het derde jaar op rij van economische krimp. De voormalige kampioen van de emerging markets hangt verslagen in de touwen, kapotgemaakt door corruptie.

In een wijdvertakt fraudenetwerk rond staatsoliebedrijf Petrobras werd jarenlang smeergeld betaald. Tot op het allerhoogste niveau werden de steekpenningen aangenomen. Zelfs oud-president Lula wordt beschuldigd van het witwassen van grote geldbedragen. De huidige president, zijn  partijgenoot Dilma Rousseff, benoemde hem vlug op een ministerspost, die hem immuniteit verleent tegen rechtsvervolging. Als de benoeming standhoudt loopt het justitieel onderzoek tegen de oud-president flinke vertraging op. Maar de Brazilianen pikken het niet langer. Ze eisen celstraf voor Lula en het aftreden van President Rousseff, die ook een gebrekkige aanpak van de economische crisis wordt verweten. Zeker een miljoen demonstranten hebben al aangedrongen op haar vertrek.

De financiële markten reageren opgetogen op elke ontwikkeling die het vertrek van President Rousseff een stap dichterbij brengt. Beleggers hopen vurig op een nieuwe regering die eindelijk werk maakt van de nodige economische hervormingen.

Intussen valt met de instorting van de Braziliaanse economie ook het sprookje van de BRIC-landen definitief in duigen. Van de vier oorspronkelijke BRIC’s - Brazilie, Rusland, India en China – lijkt alleen India de belofte nog een beetje waar te maken, van aanhoudend krachtige economische groei. De Chinese economie koelt zo snel af dat gevreesd wordt voor een harde landing. In Rusland zit de economie compleet aan de grond na het instorten van de olieprijs en de sancties van het Westen.

Het contrast met een paar jaar geleden is groot, toen de BRIC-landen samen nog de motor vormden van de wereldeconomie. De wereldwijde financiële crisis raasde aan die vier snelgroeiende economieën voorbij. Van grondstoffen tot luxegoederen, van auto’s tot hotelketens, van universiteiten tot musea: alles en iedereen wilde zakendoen met- en in de BRIC landen. Wat overblijft zijn straks de olympische stadions van Rio, als trieste monumenten van die korte bloeiperiode in Brazilië. Vergiftigd door corruptie.   

Prettige maandag!

Gerelateerde artikelen