Paul Laseur8 nov '15 23:48Aangepast op 9 nov '15 08:29

Column Paul Laseur | Lijstjes

Auteur: Paul Laseur

Zodra de blaadjes van de bomen vallen doen ook  de media hun jaarlijkse ranglijsten op ons neerdwarrelen. En zoals elk jaar werd het seizoen geopend door lijstenkampioen Forbes Magazine. Forbes zette Angela Merkel boven Barack Obama, in de top drie machtigste personen ter wereld. Maar had verder weinig verassingen: Poetin staat op 1.

Paul Laseur
Paul Laseur

In eigen land werken we langzaam toe naar de ultieme muzieklijst van Radio 2, de top 2000. Ook daar weinig spanning: Wordt het Queen of de Eagles? Tsja. Dan liever de Quote 500. Al zien we daar ook weinig wisselingen aan de top. De rijken werden rijker. En privacy blijft een punt van zorg  voor de polder-miljardairs. Geen groot nieuws, dus. Maar toch is de rijkenlijst van Quote voor mij de lijst der lijsten. Niet zozeer door de nieuwkomers of de afvallers. Maar door de blijvers, de vaste waarden.

Randstad-oprichter Frits Goldschmeding als de Freddy Mercury van de BV Nederland. Die zijn vermogen van bijna 5 miljard euro met uitzendwerk bij elkaar sprokkelde. Met old school ondernemerschap. Net als bouwmagnaat Dik Wessels die op twee staat. En circusdirecteur John de Mol op 3. Eigenlijk hoort Heineken dochter Charlene de Carvalho natuurlijk bovenaan te staan. Maar de op elf na rijkste vrouw ter wereld woont niet in Nederland, en mag daarom niet meer meedoen. Evengoed is het een fijne gedachte dat het grote geld in ons land ooit werd verdiend met bier, banen en bakstenen. En niet met financiële hocus pocus.

Want ook de zwarte lijst van financiële produkten werd vorige week  verrijkt met een nieuwkomer. Naast alle bekende derivaten en renteswaps deed de Coco zijn intrede. Nadat aan het licht was gekomen dat Minister Dijsselbloem zulke coco's fiscaal aftrekbaar had gemaakt voor banken. Op advies van ING bank, die de wettekst had geleverd. De vraag of hier sprake is van ongeoorloofde staatsteun laat ik even in het midden. Maar wat is die coco voor een ding? Ik moest het zelf ook even googelen. En als je googlet op Coco duurt het wel even voordat je terecht komt bij de contingent convertible obligatie.

De eerste 15 zoekresultaten waren voor ene mevrouw Coco Austin. Die de echtgenote blijkt te zijn van rapper Ice T, met als main asset haar gigantische achterwerk. De foto's zijn inderdaad indrukwekkend. Googlet u maar. En alles aan deze Coco is helemaal echt, wordt ons verzekerd. Wat je weer niet kunt zeggen van de contingent convertible. De Autoriteit Financiele Markten waarschuwde in maart al voor de coco's. Voor de meeste beleggers zijn ze volkomen ongeschikt, omdat ze te risicovol en te ingewikkeld zijn. Particuliere beleggers lopen daarbij extra veel risico hun inleg te verliezen. Dat u het weet.

Gerelateerde artikelen