Kindervriend
In de eerste drie maanden van dit jaar deelde Albert Heijn 47 miljoen moestuintjes uit bij de kassa. U hoort het goed: 47 miljoen! Dat zijn er bijna 3 per hoofd van de bevolking. Het is maar goed dat de meeste zaadjes nooit voorbij de kiemfase zijn gekomen, anders was ons kleine landje nu overwoekerd met komkommers, sperziebonen en rucola.
Moederbedrijf Ahold was zeer te spreken over de geslaagde promotieactie. De afbreekbare bakjes met dat kleine kluitje aarde trokken flink wat extra bezoekers naar de winkels. En dat droeg bij aan een aanzienlijke stijging van de kwartaalomzet. Die kwam uit op bijna 12 miljard euro. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat de klant voor elk tuinbakje eerst 15 euro aan boodschappen moest afrekenen. Al die hobbytuinders samen gaven dus meer dan 700 miljoen euro uit bij Albert Heijn. Het gaat om grote getallen.
Maar niet alleen commercieel waren de tuintjes een groot succes. Ook maatschappelijk werd een snaar geraakt: Op basisscholen en op social media was het een rage. Bij mensen thuis, in de klas, onder Facebook-vrienden en in Whatsapp-groepen: Overal werden tips en ervaringen gedeeld, bij het opkweken van al die uiteenlopende groenten en tuinkruiden, met foto’s en al. Gerard Reve noemde Albert Heijn al de Mensenvriend. Maak daar gerust de kindervriend van. Want de kinderen bepalen waar hun ouders boodschappen doen.
Terwijl ik mij afvraag hoeveel mensen nu echt broccoli uit eigen tuin zijn gaan eten, verdient Albert Heijn een groot compliment voor de sympathieke moestuintjesactie. Die een hele generatie basisschoolkinderen moeiteloos vertrouwd lijkt te maken met de herkomst van ons voedsel. Het is zeker niet de eerste promoactie van een supermarkt die uitgroeit tot een schoolpleinrage. Maar wat een verademing na die hersenloze spaarwoede met wuppies, flippo’s en voetbalplaatjes.
En wat kan de overheid een hoop leren van zo’n pedagogisch geslaagde Albert Heijn-actie. Ik zie ineens volop kansen voor publiek-private samenwerking. Gebruik voortaan gewoon de supermarkt om tot schoolkinderen door te dringen en ze op te voeden tot maatschappelijk bewuste wereldburgers. Het zelf groente leren kweken is pas het begin. Verzin ook eens een actie die de kids stimuleert om – ik noem maar wat - ouderen te helpen, afval te scheiden of muziek te maken. Wat een kans ook voor een commercieel bedrijf om maatschappelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen. De kiem daarvoor lijkt in elk geval te zijn gelegd.
Prettige maandag!