De vrouw in tv-reclame
Ik had hem niet aan zien komen, die oproep van Unilever. Om nu toch eindelijk, voor eens en altijd, te stoppen met de stereotypering van de vrouw in tv-reclames. Want hoe hypocriet kun je zijn?
Als er één sector verantwoordelijk is voor dat hardnekkige beeld van het oertype huisvrouw, dan is het wel de wasmiddelenindustrie. Sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw is er nooit wezenlijk iets veranderd aan het vrouwbeeld waarin de grote zeepfabrikanten ons willen doen geloven. Dat van de toegewijde moeder en dienstbare echtgenote. Tevreden, zorgzaam en opgeruimd. Aan de blinkend schone afwas of tussen de stralend witte lakens die fris wapperen aan de drooglijn. Dansend over streeploos schone keukenvloeren: een droomvrouw in een sprookjeswereld. Een wereld ook zonder sterke vrouwen, zoals Angela Merkel, Hillary Clinton of de kersverse premier van Groot-Brittannië.
Bijna net zo oud, trouwens, als dat door zeepreclames opgedrongen vrouwbeeld, is het verzet ertegen in de samenleving. De grote wasmiddelenproducenten zoals Unilever en Procter & Gamble krijgen al zestig jaar lang het verwijt dat ze meehelpen om het traditionele rollenpatroon tussen man en vrouw in stand te houden. Maar al dat protest heeft nooit iets uitgehaald. Die domme, rolbevestigende reclames horen er gewoon bij, helaas. Irritant en zelfs kwetsend voor sommigen, maar een onafscheidelijk bijprodukt van televisie. Soapseries worden zo genoemd omdat ze al sinds de beginjaren van televisie rondom reclames voor wasmiddelen worden geprogrammeerd.
En dat is niet voor niets. Want die wasmiddel-reclames zijn enorm succesvol! Unilever is één grote marketingmachine. Ze weten heel goed wat ze doen. En dat is effectief meer wasmiddelen verkopen. Aan mensen die er blij van worden en aan mensen die zich doodergeren. Met hetzelfde spotje bereik je namelijk beide doelgroepen. Massamedia gaven zo tientallen jarenlang direct toegang tot honderden miljoenen huishoudens over de hele wereld.
Waarom dan gaat Unilever nu ineens wél overstag? Waarom stoppen met zo’n waanzinnig succesvol reclameformat? Zelf zegt de onderneming - geheel volgens de laatste mode in het bedrijfsleven - dat het puur een kwestie is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De huichelaars! Unilever heeft gewoon goed in de gaten dat het televisietijdperk op z’n laatste benen loopt. Na de eeuw van de massamedia betreden we nu het tijdperk van de sociale media. Het is de hoogste tijd om uit te kijken naar een goed alternatief voor adverteren op tv. Ook voor de koningen van het genre, de fabrikanten van wasmiddelen.
Prettige maandag!