Apple
Met Apple hoeft niemand medelijden te hebben. Terecht of niet, die naheffing van 13 miljard euro van vorige week is natuurlijk maar een fooi voor de Amerikaanse tech-gigant.
Helemaal als je bedenkt dat de onderneming over diezelfde periode voor 250 miljard euro aan iPhones, Macbooks en iPads verkocht in Europa. En dat er jaren bij waren dat daarover maar 0,005% belasting werd afgedragen in Ierland. Net goed voor Apple. Beetje belastingontwijken via Ierland, ik dacht het niet!
Nee, dan die arme Ieren! Die hebben altijd pech. Na duizend jaar onderdrukking en pesterij door de Engelsen brak daar vorige week eindelijk eens een zonnestraal door. Een belastingmeevaller uit Brussel van 13 miljard euro! De grootse naheffing ooit. 3000 euro per inwoner. De hele zorg- en onderwijsbegroting van Ierland in één klap sluitend. De hoofdprijs in de loterij! Maar helaas, de Ierse regering wil het geld niet. Ze gaan liever met Apple samen in beroep tegen het oordeel van de Europese Commissie. Die vindt dat deze vorm van ongeoorloofde staatssteun volledig moet worden terugbetaald. Nee, zeggen de Ieren, afspraak is afspraak. De goede band met Apple en eigen zeggenschap in fiscale kwesties is ze meer waard dan die eenmalige meevaller uit Europa, hoe groot ook.
De gouden cheque uit Brussel voor de Ieren van 13 miljard euro gaat daarom ongeopend retour. Het is en blijft toch maar een onfortuinlijk volkje. John Lennon zingt er zelfs over in zijn liedje The Luck of the Irish:
If you had the luck of the Irish
You'd be sorry and wish you were dead
Maar het ongeluk treft dit keer niet alleen de Ieren. Het daverende succes van de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging is een Pyrrhus-overwinning. Met haar kordate optreden tegen Apple geeft ze het startschot voor een belastingoorlog tussen Europa en de VS. En dat wordt een strijd die alleen maar verliezers kent. De grote Amerikaanse Multinationals, zoals Apple maar ook Google en Starbucks, zullen op zoek moeten naar nieuwe fiscale sluiproutes. De Europese Belastingparadijzen, zoals Ierland, Luxemburg en Nederland, zullen nieuwe manieren moeten vinden om grote bedrijven te verleiden zich binnen hun landsgrenzen te vestigen. De harmonisatie van belastingregels in de Europese Unie lijkt verder weg dan ooit.
Na het besluit van Groot-Brittannië om uit de Unie te treden snakte de Europese Commissie naar succes. Maar het optreden tegen Ierland en Apple levert achteraf alleen maar extra argumenten op vóór een Brexit. Engeland is ineens het ideale vestigingsland geworden voor Amerikaanse bedrijven. De poort naar Europa, maar dan zonder de beperkingen die Brussel oplegt aan z’n lidstaten. Of zoals John Lennon het zegt:
You should have the luck of the Irish
And you'd wish you was English instead
Prettige maandag!