Paul Laseur12 sep '16 00:35Aangepast op 12 sep '16 06:30

Bijverdienen

Auteur: Paul Laseur

Als trotse ouder en opvoeder van twee tienerdochters trof mij vorige week een persbericht van het Nibud. Het budgetinstituut slaat groot alarm en waarschuwt dat pubers steeds minder financiële verantwoordelijkheid krijgen. Omdat papa en mama alles voor ze betalen.

Steeds meer ouders, meer dan de helft las ik, draaien op voor de persoonlijke uitgaven van hun tieners. Kleding, schoenen en smartphone, het gaat allemaal van de grote hoop. En nu zijn we betrapt door de moralisten van het Nibud. Ontmaskerd als slechte ouders, omdat we voorzien in de primaire  behoeften van onze kinderen. De ouderlijke geldstoom beperkt zich niet tot het maandelijkse zak- en kleedgeld maar dekt ook de meeste onvoorziene uitgaven. En nu vreest het Nibud dat scholieren niet opgroeien tot financieel bewuste en zelfstandige burgers.

Gelukkig hebben ze wel een bijbaantje en dat scheelt. Maar niet zozeer vanwege het geld. De tijd dat kinderen uit werken werden gestuurd om in hun eigen onderhoud te voorzien ligt gelukkig ver achter ons. Het geld dat tegenwoordig met afwassen en bedienen in de horeca wordt verdiend wordt net zo makkelijk weer over de balk gesmeten. Het gaat voornamelijk op aan, uitgaan, snacks en games. Dus om nu te zeggen dat die zure zelfverdiende euro's goed en weloverwogen worden uitgegeven, niet echt.

Het is ook niet zozeer het geld, maar vooral de werkervaring die onze jong-volwassenen vormt. Leren samenwerken met collega’s, klantvriendelijkheid, hygiëne, hoofdrekenen, werktempo, kwaliteitsbesef. Allemaal zaken die je niet zo vlug opsteekt in de geborgenheid van het gezin. Maar wel onder een baas. Plus de mentaliteit dat het niet allemaal vanzelf gaat. En dan de trots om het eerste zelfverdiende geld naar eigen inzichten te kunnen besteden. Dat is niet per se hetzelfde als verstandig met geld omgaan, zoals gepredikt door het Nibud. Maar van een flinke miskoop leer je ook een hoop over de waarde van geld en het beheersen van impulsen. 

Spaarzaamheid is een deugd, maar we zijn van nature al zo’n spaarzaam volkje. Het Nibud moet daarom ophouden ons allemaal te willen opvoeden tot vrekkige en bange spaarders. We hebben ook spenders nodig, blije consumenten die bereid zijn nu en dan wat risico te nemen. Ook dat kun je scholieren meegeven. Niet bang zijn om hun eigen geld te laten rollen!  

Prettige maandag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen