Plastic Heroes?
We moesten maar eens ophouden met het apart inzamelen van plastic huisafval. Voordat we straks nog een vierde kliko op de oprit moeten parkeren voor het plastic: nu stoppen met die onzin! We hebben ons lang genoeg voor de gek laten houden.
Vijf jaar geleden lanceerde de Nederlandse verpakkingsindustrie het Plastic Heroes programma, met dat oranje plastic supermannetje. Maar volgens milieuorganisaties is het een totale flop. Hoog tijd dat Plastic Heroes zelf bij het vuil wordt gezet. Omdat het niets oplevert. En voordat u denkt: “daar heb je ze weer die zure milieumaffia”; ook onder professoren wordt steeds meer vraagtekens gezet bij de wijze waarop het thuis scheiden van afval is georganiseerd. Van de keurige Tilburg University tot de superslimme TU in Delft.
Van de enorme berg rotzooi die Plastic Heroes ophaalt is 70 procent waardeloos, meldt de NOS. Omdat het sorteren thuis niet zorgvuldig genoeg gebeurt, bezwijkt de afvalverwerking bijna onder een grote berg van ingezameld plastic. En dat terwijl de verwerkingsbedrijven prima in staat zijn om zelf de afvalstromen perfect te scheiden. Uw hulp is daarbij feitelijk overbodig. Uit milieu-oogpunt is afvalscheiding thuis, aan de bron, dus helemaal niet nodig. U kunt zich de moeite en de viezigheid besparen. Bovendien is het scheiden van afval door de burger nauwelijks van betekenis wanneer je dat vergelijkt met bedrijven. Van al het niet gescheiden afval komt bijna alles van de industrie: 92 procent.
Ook economisch is er veel voor te zeggen om de zaken voortaan volledig anders aan te pakken. In een ideale wereld is de economie circulair. Afval bestaat niet meer, het is de grondstof voor nieuwe produkten. Daarom ook is afval zo’n big business aan het worden. De afvalindustrie handelt in gescheiden afval voor hergebruik. Het huisvuil dat u aanlevert is dus geld waard, gescheiden of niet. Het kan niet lang meer duren of de consument wordt betaald voor z’n vuilnis, per kilo!
Ook in mijn eigen gemeente Hilversum worden huishoudens geacht hun plastic afval gescheiden aan te bieden, in die grote oranje-groene vuilniszakken van Plastic Heroes. Elke twee weken zie ik die zakken ‘s ochtends weer aan de lantaarnpalen bungelen, om te worden opgepikt door de afvaldienst. En al die brave plastic-scheiders maar denken dat ze zo hun steentje weer hebben bijgedragen. Tegen de opwarming van de aarde, vóór de redding van de ijsbeer. Al die zakken laten tegelijk zien hoeveel draagvlak er is in de samenleving, voor een waardeloze regeling. Wat een verspilling van burgerlijke welwillendheid.
Prettige maandag!

Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column.