Paul Laseur14 nov '16 06:27Aangepast op 14 nov '16 06:53

Websummit. Lessen uit Lissabon

Auteur: Paul Laseur

Toen het woensdag tot de wereld doordrong dat Donald Trump echt de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen bevond ik mij in Lissabon, op de Websummit 2016. Het grootste festival ter wereld voor tech start-ups, Woodstock voor nerds.

Paul Laseur
Paul Laseur

De stemming onder de ruim 50-duizend congresgangers - creatieve, progressieve types - was bedrukt. En ook de sprekers, voornamelijk internet-miljonairs uit Silicon Valley, waren duidelijk aangeslagen. Schaamte en walging, boosheid en verdriet vochten om voorrang. In California is Trump niet erg populair en al helemaal niet in de Bay Area bij San Francisco.

Maar van angst of onzekerheid merkte je verder weinig onder de internetgiganten op het podium. Van enige vrees, voor de toekomst van onze planeet met een psychopaat als president, was geen sprake. Ze toonden zich eerder strijdbaar en zelfverzekerd, met Amerikaanse flair en een onwankelbaar geloof in de maakbaarheid van de wereld. In elk geval van hun eigen schijnwereld, waarin zijzelf in korte tijd waren uitgegroeid van nerds tot rocksterren. Door een app te bouwen of een computerspelletje en dat een of twee jaar later voor $100 miljoen te verkopen. Want dat is hun realiteit.

De uitzinnige fans in de zaal hielden duizenden smartphones omhoog, hun venster op de wereld. Even leek ik verzeild te zijn geraakt op een EO-jongerendag, waar enthousiaste jongens en meisjes hun bijbels in de lucht steken. Of miljoenen Chinezen onder Mao, die het rode boekje ophouden. Met daarin de leefregels die moeten leiden tot voldoening en succes. Op de dag dat Donald Trump in de VS als winnaar uit de bus kwam werd in de Arena van Lissabon de blijde boodschap verkondigd voor internet-gelovigen. Twee lessen zijn mij bijgebleven.

Één: We leven in een bijzondere tijd. Het meest geweldige tijdperk ooit voor jonge ondernemers die een business willen beginnen. De mogelijkheden die internet biedt zijn onbegrensd. Zolang je jezelf niet laat tegenhouden.

En twee: Stop met klagen en dralen. Want nobody gives a fuck. Niemand zit te wachten op zelfmedelijden. Je zal het zelf moeten doen. Angst en schroom dienen resoluut te worden afgeschud. Ook niet bang zijn dus voor wat je ouders of je vrienden of je vrouw zullen zeggen als de jackpot na een jaar nog niet is gevallen.

Vooral doorgaan dus. Angst voor wat dan ook is een slechte raadgever. There’s nothing to fear but fear itself. En dat geldt ook voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Trump is een realiteit waar we nu mee moeten leven. Angst is niet rationeel. De spreker gaf daarvan nog een veelzeggend voorbeeld: De verlammende vrees voor terrorisme. Terwijl jaarlijks nog altijd meer Amerikanen overlijden door een kokosnoot die op hun hoofd valt dan als gevolg van een terroristische aanslag.

Prettige maandag!

 

Gerelateerde artikelen