Claimbewustheid
Groot alarm op deze zender vrijdag: kapotte smartphones worden straks niet meer gedekt door de inboedelverzekering. Zeker vijf verzekeraars, waaronder Ditzo, ASR en ING gooien, ze uit de dekking. En geef ze eens ongelijk, de situatie is volkomen onhoudbaar geworden. De smartphone blijkt onverzekerbaar.
Want als de regen kletteren ze naar beneden, de iPhones en de Galaxy’s. Op de tegels of in de WC, dus kapot. En laat het nou toevallig altijd thuis gebeuren, onder de paraplu van de inboedelpolis. Dan is een claim makkelijk ingediend. Eén van die verzekeraars, Unigarant, meldt een verzeventienvoudiging van het aantal claims in de afgelopen vijf jaar. Zeventien keer zoveel! Het is zelfs zo erg dat van alle inboedelclaims meer dan één-derde (37 procent) tegenwoordig een smartphoneschade betreft. Alsof er nooit meer gewoon een dure vaas wordt omgegooid door de hond.
Die explosieve stijging van het aantal claims is maar voor een deel te verklaren uit de toegenomen smartphone-dichtheid van de laatste jaren en dat ze steeds duurder worden. Het heeft ook te maken met een groeiende claimbewustheid. Op internet wisselen consumenten steeds meer ervaringen uit, over de voorwaarden waaronder de inboedelpolis uitkeert. Dus altijd zeggen dat het in huis gebeurde.
Het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat nogal wat mensen gewoon onderweg of op de zaak hun toestel laten flikkeren, maar claimen dat het thuis gebeurde, in de keuken of de badkamer. Want dan is het gedekt. Claimbewustheid is dan ineens een mooi woord geworden voor fraude. De verleiding is ook wel erg groot om een valse verklaring af te leggen over de precieze toedracht van het val-incident. Want wie kan het bewijzen? Maar het blijft fraude. Precies dat nu maakt de verzekering onbetaalbaar voor al die andere, goudeerlijke smartphonebezitters die wel heel voorzichtig omgaan met hun veel te dure apparaatjes.
Vanuit verzekeraarsoogpunt is het volkomen begrijpelijk dat nu maatregelen worden genomen. Heeft nog lang geduurd. Klanten die hun mobieltje willen verzekeren tegen val- en waterschade zullen voortaan een aparte elektronicapolis moeten afsluiten. En die kost ongeveer hetzelfde als een algemene inboedelverzekering voor de volledige inventaris. Dat komt dus neer op een verdubbeling van de premie. Niet veel klanten zullen daar voor voelen. Ook de toestelverzekering trouwens die je bij de aanschaf krijgt aangeboden is veel te duur.
Ik betaal 13 euro per maand, met een eigen risico van 65 euro. Je kunt beter 5 euro per week opzijleggen voor één nieuw scherm per jaar. Maar we doen het zo graag, verzekeren, ons land is wereldkampioen: De doorsnee Nederlander besteedt meer dan 4 procent van z’n inkomen aan verzekeringen. We hebben gemiddeld 8 verschillende polissen, meer dan in welk land ook. Huisdieren, tuinmeubelen, fietsen en vakanties; we zijn oververzekerd en dubbelverzekerd. En weer is het de smartphone die ons vertrouwde leventje op z’n kop zet. De grens van wat je allemaal kunt verzekeren is bereikt.
Prettige maandag!

Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column.