Laurens Boven11 mrt '16 17:45

Column Laurens Boven | PvdA-politici berusten en hopen op een wonder

Auteur: BNR Webredactie

“Alles goed jongens?” Een sociaaldemocratische minister steekt zijn hoofd door de deuropening van de Haagse redactie van BNR Nieuwsradio. Het is de dag dat De Telegraaf schrijft dat het kabinet bijna gevallen is vanwege een iets te wild plan van PvdA-leider Diederik Samsom: een luchtbrug om vluchtelingen op te halen uit Turkije.

Beeld: Twitter
Beeld: Twitter

Door politiek verslaggever Laurens Boven

Naar nu blijkt scheelde het maar een haar of de koning had de ontslagbrieven van de PvdA-ministers in ontvangst kunnen nemen. “Ja, alles goed met ons”, zeg ik tegen de minister. “Maar hoe gaat het eigenlijk met u?”

Je zou een Endzeitstimmung verwachten bij de sociaaldemocraten, met de peilingen op een historisch dieptepunt. Als het echt die acht zetels worden die worden voorspeld, keert praktisch niemand van de huidige 36 Kamerleden terug in het parlement. Behalve natuurlijk - als hij het al wordt - lijsttrekker Diederik Samsom zelf. Daarnaast is er bij de eerste acht op de lijst plek voor een paar ministers en een enkele nieuweling. Dat betekent dat hooguit een of twee zittende Kamerleden kunnen blijven. Dat is alles.

Er lopen dus meer dan 30 volksvertegenwoordigers rond op het Binnenhof die er op het moment van uitgaan over een jaar werkloos te zijn. “Dat kan ook bevrijdend werken”, zegt de minister in de deuropening van onze redactie. De wetenschap dat het over een jaar voorbij is, geeft ook een soort rust. Of beter gezegd: resignatie. Het gevecht voor een verkiesbare plaats is bij voorbaat zinloos. De rekensommetjes zijn gemaakt: “Ik kom niet hoger dan plek 25”, geeft een redelijk bekend Kamerlid realistisch toe. Veel PvdA-Kamerleden richten zich al op hun toekomst buiten Den Haag: 'pak ik mijn oude carrière weer op of ga ik iets nieuws doen?'

Berusting dus. Gecombineerd overigens met de hoop op een wonder. En dat wonder heet gek genoeg toch Diederik Samsom. Afgezien van Jacques Monasch opent geen enkele vooraanstaand sociaaldemocraat on the record de aanval op de partijleider. Niet in Den Haag en niet tijdens het partijcongres een paar weken geleden. Afgezien van de aanval van Monasch was dat congres zelfs uitermate gezellig. Afgesloten met strijdbare speeches van Lodewijk Asscher en Diederik Samsom.

De publieke aanval op Samsom blijft niet alleen uit omdat een openlijke revolte de situatie alleen maar erger maakt. Er is daarnaast ook echt nog steeds de hoop dat Samsom het tij keert. “Hij is een hele goede campaigner”, zegt de minister over de partijleider die het vak leerde bij Greenpeace. In 2012 stond de PvdA ook heel laag in de peilingen. En toen kreeg Samsom het in de laatste weken van de campagne maar mooi voor elkaar om bijna 40 zetels binnen te halen. Andere PvdA-politici en ook Samsom zelf benadrukken keer op keer het wonder van 2012.

Het zou inderdaad een wonder zijn als hij dat kan herhalen. Het strijden voor een op het oog verloren zaak is in ieder geval een constante in zijn carrière. Bij Greenpeace moest hij de wereld redden van de ondergang en als partijleider de PvdA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen