Het kabinet is uitgeregeerd, verlagen winstbelasting valt over de rand
Met minder dan 200 dagen tot de verkiezingen zijn VVD en PvdA begonnen aan de scheiding. 'Ik wens de PvdA het allerbeste', zei premier Rutte in de Telegraaf. Het was goed, maar nu is het klaar. Het enige wat nog rest is om de scheiding in harmonie te voltrekken.
Geen ongelukken alsjeblieft. Geen controverses. Geen val op de valreep. En dus komt er ook geen voorstel meer om de winstbelasting te verlagen.
Het antwoord van PvdA-leider Diederik Samsom is dinsdag kort en krachtig: 'Nee!' De PvdA steunt een voorstel om de winstbelasting te verlagen niet. Het was staatssecretaris Eric Wiebes die kort voor het reces de PvdA op de kast joeg. Omdat, zo redeneert de belastingenman van het kabinet, we de belastingontwijking aanpakken, moeten we uitkijken dat het vestigingsklimaat in Nederland niet verslechtert. Tegen BNR zei hij: 'We zien om ons heen dat allerlei landen de tarieven aan het verlagen zijn.' Het Financieele Dagblad hoorde hoe Wiebes een congres van belastingadviseur toesprak en schreef: 'De liberale bewindsman liet duidelijk blijken dat een tariefsverlaging onderdeel zal zijn van het pakket dat hij in september zal presenteren.'
Er komt een brief van Wiebes. Dat is zeker, maar er zal niets concreets in staan. Samsom zegt me dinsdag: 'Ik verwacht geen concrete voorstellen, al was het alleen maar omdat de opbrengst van die operatie om belastingontwijking aan te pakken, pas over een paar jaar binnenkomt. En dan is het nog vroeg genoeg om te besluiten wat je met die opbrengst doet.' Samsom weet waar hij het over heeft, want controversiële onderwerpen bespreekt de coalitie op het hoogste niveau.
De hete aardappel van de winstbelasting wordt dus doorgeschoven naar het volgende kabinet. Een nieuwigheid voor deze coalitie. Dat zagen we tot nu toe eigenlijk alleen bij hervorming van de pensioenen. Rutte en Samsom zijn de afgelopen jaren juist meesters geworden in het uitruilen van standpunten en formuleren van ingenieuze compromissen.
Maar nu dus niet meer. Hoeft ook eigenlijk niet, want de hoogte van de winstbelasting is geen acuut probleem. Toch laat het zien hoe de regeringspartijen de rit willen uitzitten. Geen ruzie, want dat zal beide partijen schaden. Een vechtscheiding maakt met terugwerkende kracht de samenwerking van de laatste vier jaar ongeloofwaardig. Zoals Rutte het verwoordde tegen de Telegraaf: 'We zijn niet weggelopen en we hebben allebei verantwoordelijkheid genomen.'
Met andere woorden: niemand heeft nu nog belang bij een ‘Pleur op!’